Liberalernas partiledare Jan Björklund och toppkandidaten Karin Karlsbro under partiets valvaka på Clarion Hotel i Stockholm under valet till Europaparlamentet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rysare för Liberalerna i slutgiltiga räkningen – balanserar på spärren i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

EU-valrysaren fortsätter in i det sista för Liberalerna. När ungefär en femtedel av valdistrikten återstår att räknas i den slutgiltiga rösträkningen dansar partiet runt spärren. På torsdagsmorgonen ligger L precis på fyra procent, men det är inte sannolikt att det hela slutar med att partiet åker ur EU-parlamentet:

– Det skulle kräva ett extremt svagt resultat i de tillkommande rösterna, säger professor Henrik Ekengren Oscarsson.

I söndags stod det klart att partiet klarar sig precis ovanför spärren för att få plats i EU-parlamentet. Det krävs minst fyra procent av rösterna i valet för att få ett svenskt mandat i EU-parlamentet. Men helt klart är det inte i nuläget.

Den slutgiltiga rösträkningen pågår den här veckan, och utvecklingen kan följas direkt på valmyndighetens hemsida.

EU-valet 2019

– Det är för tidigt att dra några slutsatser, säger Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten, och tillägger att den slutgiltiga rösträkningen är klar först klockan 20.00 på fredag kväll.

På torsdagsmorgonen ligger Liberalerna på fyra procent. Nu har ungefär 80 procent av distrikten räknats klart. Under onsdagens sluträkning låg de under spärren.

”Ger lite spänning i räknandet”

När SVT Nyheter på onsdagen når Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, ligger L under spärren i den slutgiltiga röstningen när hälften av distrikten är räknade.

– Det är inte klart förrän det är klart, men min magkänsla är att de kommer att klara spärren. Alla röster måste räknas, men det här ger lite spänning i räknandet. Eftersom kryssandet inte är lika spännande får vi följa det här istället, säger Henrik Ekengren Oscarsson och poängterar att det inte går att dra några slutsatser än.

Den slutgiltiga rösträkningen innefattar även de tillkommande rösterna från utlandet och förtidsröster som kommit in sent. De tillkommande rösterna brukar vara någonstans mellan 160 000-200 000, uppger Henrik Ekengren Oscarsson. I senaste EU-valet 2014 var det cirka 160 000 röster, men då ska man ha i åtanke att valdeltagandet i årets EU-val var högre än 2014.

– Jag räknade under valnatten, och det skulle krävas ett extremt svagt resultat för L i de här tillkommande rösterna för att de skulle tryckas ner under spärren, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Vad är ”extremt svagt” i siffror?

– Eftersom det just nu är okänt exakt hur många röster som tillkommer går det inte att säga en exakt siffra.

Preliminära resultatet: 4,1 procent

Men det är osannolikt att Liberalerna inte klarar spärren, poängterar Henrik Ekengren Oscarsson. I den slutgiltiga rösträkningen har starka L-distrikt som Stockholm, Skåne och Västra Götaland inte kommit så långt.

I exempelvis Stockholms län, där Liberalerna väntas nå närmare 6 procent av rösterna i EU-valet, har cirka 70 procent räknats klart. under torsdaggsmorgonen Samtidigt är många L-svaga län i princip färdiga i den slutgiltiga rösträkningen, bland annat Gotland, Norrbotten och Jämtland.

Det preliminära valresultatet, som under onsdagen räknas färdigt, ger Liberalerna 4,1 procent. Det motsvarar knappt 163 500 röster i valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet