Mannen ska enligt de ryska uppgifterna ha stridit på den ukrainska sidan i slaget om stålverket Azovstal i Mariupol. Foto: AP/TT

Rysk statsmedia: Svensk man ställs inför rätta

Publicerad

En svensk man kommer att ställas inför rätta för att stridit tillsammans med ukrainska trupper i Mariupol, meddelar en domstol i den av Ryssland ockuperade regionen Donetsk, enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

UD bekräftar att det har ”sådana uppgifter” och att det ”arbetar för att få klarhet i dessa”.

Mannen ska enligt de ryska uppgifterna ha stridit som ”legosoldat” på den ukrainska sidan i slaget om stålverket Azovstal i Mariupol. Han nekar till brott.

Förutom en svensk ställs en kroat och tre britter inför rätta, enligt Tass.

För knappt en månad sedan rapporterade samma nyhetsbyrån att ryskstödda styrkor i Donetsk hade tillfångatagit en svensk man som stridit vid stålverket. Om det är samme man som nu ställs inför rätta är ännu inte känt.

Uppgifterna utreds av UD

UD bekräftar för SVT Nyheter att det har ”sådana uppgifter” och att de ”arbetar för att få klarhet i dessa”.

”Vi har sådana uppgifter om en frihetsberövad svensk medborgare och arbetar för att få klarhet i dessa. De rådande omständigheterna i Ukraina försvårar detta arbete. I nuläget väljer vi att inte gå in på närmare uppgifter än så här.”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer