Foto: YURI KOCHETKOV/TT

Ryska oligarken bakom Sundsvallsbolag på EU:s sanktionslista

Uppdaterad
Publicerad

Oligarken Oleg Deripaska är storägare i flera svenska företag – däribland aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. Nu har den ryska miljardären hamnat på EU:s sanktionslista.

EU har lagt fram sitt femte sanktionspaket mot Ryssland som bland annat ska stoppa ryskt kol och ryska fartyg. Nu står det även klart vilka nya individer som får sanktioner riktade mot sig.

En av dem är Oleg Deripaska – som sedan tidigare står på Storbritanniens, USA:s och Australiens sanktionslistor.

SVT har i en rad publiceringar granskat hans ekonomiska intressen i Sverige. Han är bland annat största enskilda ägare i ryska Rusal som i sin tur äger aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall.

Äger vapenbolag

Som motivering till de nya sanktionerna skriver EU-rådet att Deripaska äger bolag som är viktiga leverantörer av vapen och militär utrustning till de ryska väpnade styrkorna och som använts under invasionen av Ukraina.

”Därför är han ansvarig för att stödja eller genomföra åtgärder eller politik som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende, eller stabiliteten eller säkerheten i Ukraina”, skriver rådet.

Fakturerat svenska myndigheter

Oleg Deripaska är också storägare i den österrikiska byggkoncernen Strabag. I koncernen ingår flera svenska bolag som har fakturerat myndigheter på miljarder för stora infrastrukturprojekt – däribland Förbifart Stockholm, Citybanan i Stockholm och Marieholmstunneln i Göteborg.

Strabag har tagit avstånd från den ryska storägaren och i mejl till SVT skrivit att han inte har något inflytande över den operativa verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.