Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från lyxvillor till yachter – se de dolda tillgångarna som tillhör ryska makthavare med nära band till Putin. Foto: Dimitar Stoyanov/Bird.bg, SERGEI GUNEYEV/AFP, jasco/Marinetraffic.com

Här är de ryska makthavarnas okända tillgångar

Uppdaterad
Publicerad

De 35 oligarkerna och makthavarna pekas ut för att ha plundrat den ryska staten i decennier. SVT har tillsammans med cirka 25 andra medier kartlagt deras kända och dolda tillgångar – och kan avslöja lyxfastigheter och bolag som hittills varit okända.

Runt 80 journalister världen över har kartlagt ryska makthavares tillgångar. Foto: James O'Brien/OCCRP

GRAFIK: Klicka här och följ makthavarnas tillgångar – i en databas hos OCCRP.

Kriget i Ukraina

Korrupta politiker och mäktiga affärsmän har under decennier slussat tusentals miljarder ut ur Ryssland – och omvärlden riktar nu sanktioner mot många av dem efter den ryska invasionen av Ukraina. 

Vi ville veta var pengarna tog vägen. SVT Nyheter och Uppdrag granskning har, tillsammans med runt 25 andra medier, inlett en kartläggning av tillgångar som tillhör nyckelpersoner nära Vladimir Putin. 

Det handlar om fastigheter, yachter, privatplan och aktier i företag – både kända och okända tillgångar som kan fastställas genom dokumentation och andra tillförlitliga källor.

I fokus för denna första publicering står en lista på 35 individer. Det är personer som pekats ut av den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och hans antikorruptionsstiftelse som ”möjliggörare och förmånstagare av Kremls kleptokrati”.

Oleg Deripaska 

En av de utpekade är Oleg Deripaska. Han brukar kallas Putins ”favoritindustrialist” och har genom sina bolag inflytande i en rad länder, däribland Sverige.

SVT har i flera publiceringar granskat Deripaskas ägande i aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall och hans ägande i bolag som fakturerat svenska myndigheter på miljarder för stora infrastrukturprojekt.

Oleg Deripaska står på Storbritanniens, USA:s och Australiens sanktionslistor – men inte på EU:s.

Den nya kartläggningen avslöjar bland annat tre exklusiva fastigheter på italienska Sardinien, värda över 400 miljoner dollar, som ägs av Deripaska genom flera brevlådeföretag.

Roman Abramovitj 

Roman Abramovitj, som är en av de mest kända oligarkerna, blev förmögen på olja och metall. Han blev ett välkänt namn i väst när han blev ägare till det brittiska fotbollslaget Chelsea under 00-talet.

Efter den ryska invasionen av Ukraina har Abramovitj blivit föremål för sanktioner från både EU och Storbritannien.

Kartläggningen avslöjar över 80 tillgångar. Bland annat hittills okända ”HF Trust” på Cypern, där hemliga dokument visar att trusten år 2016 värderades till 893 miljoner dollar. Abramovitj är också ägare till lyxyachten Solaris som rapporteras vara värd runt 600 miljoner dollar.

Alisjer Usmanov 

Alisjer Usmanov, har beskrivits som Putins ”favoritoligark”. Även han har gjort sig ett namn inom fotbollsvärlden som tidigare ägare i Arsenal och med kopplingar till Everton. Usmanov var en tidig investerare i Facebook och har haft stora aktieposter i Apple, Twitter och Linkedin.

Såväl EU som USA och Storbritannien har riktat sanktioner mot honom.

Usmanov äger två hittills okända herrgårdar utanför London genom ett syskonbarn som står som officiell köpare.

GRAFIK: Klicka här och följ makthavarnas tillgångar – i  en databas hos OCCRP.

SVT Nyheter och Uppdrag granskning fortsätter under våren att kartlägga de ryska oligarkernas tillgångar i Sverige. Har du tips om deras aktieinnehav, lyxiga lägenheter eller annat? Mejla: joachim.dyfvermark@svt.se eller johan.wiken@svt.se

Om Russian Asset Tracker

Kartläggningen av de ryska makthavarnas utländska tillgångar har gjorts av ett nätverk av runt 80 journalister världen över, bland annat från Uppdrag granskning och SVT Nyheter. Projektet leds av den internationella grävredaktionen OCCRP.

Russian Asset Tracker är den mest omfattande granskningen som hittills publicerats om ryska oligarkers och makthavares rikedomar utanför Ryssland.

Det handlar om fastigheter, yachter, privatplan och aktier i företag. Projektet baseras inledningsvis på en lista med 35 individer som förra året pekades ut av den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – nyckelpersoner som beskrivs som ”möjliggörare och förmånstagare av Kremls kleptokrati”. 

Vi har identifierat över 145 tillgångar kopplade till de som namnges av Navalnyj. Tillsammans är de värda över 17 miljarder dollar.  

Vi har endast inkluderat tillgångar där ägande kan fastställas genom dokumentation och andra tillförlitliga källor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet