Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SAMMANFATTNING: Så får ryska oligarker stora summor av svenska offentliga medel • SVT:s reporter förklarar Foto: Fanny Renman/TT

Här är de ryska oligarkerna som omsätter miljarder i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Männen nära Vladimir Putin har blivit rika på statliga naturtillgångar. Men de har också makt långt utanför Ryssland gränser. SVT har granskat de ryska miljardärerna som äger bolag i Sverige – och har hittat en rad män vars bolag omsätter miljarder.

Miljardyachter rör sig mot paradisöar utan avtal med väst. Lyxfastigheter i New York och London säljs eller skrivs över på släktingar.

Omvärlden jagar de ryska oligarkerna – och männen gör allt för att skydda sina tillgångar samtidigt som fler och fler hamnar på sanktionslistorna.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) säger till SVT att Sverige ska bli så oberoende som det bara går av Ryssland. Hon har nu gett Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i uppdrag att ”kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige”.

SVT Nyheter har granskat oligarkernas ekonomiska intressen i Sverige. Genom att kartlägga bolagsstrukturer har vi hittat en rad svenska bolag där ryska miljardärer är majoritets- eller storägare.

Oleg Deripaska och Viktor Vekselberg är två av dem. Båda står på USA:s sanktionslista sedan 2018 – men inte på EU:s. De är storägare i flera svenska bolag som har fakturerat myndigheter som Försvarsmakten och Trafikverket för bland annat omfattande infrastrukturprojekt.

Andra är:

Mikhail Prokhorov

Förmögenhet: 11,2 miljarder dollar (Forbes, 9 mars 2022).

Efter Sovjetunionens fall tog Mikhail Prokhorov kontroll över den ryska gruvjätten Nornickel tillsammans med Vladimir Potanin – vilket blev starten på vägen till miljarderna.

Mindre känt är att Prokhorov står som ägare till ett svenskt bolag med säte i Stockholm. Bolaget har ingen verksamhet i Sverige utan äger i sin tur ett spanskt företag som förvaltar oligarkens lyxvilla på Ibiza.

Fastigheten ligger på en 35 000 kvadratmeter stor halvö, har en 23 meter lång infinitypool och en personalstyrka på 22 personer. Under högsäsong kan man hyra lyxkomplexet för cirka tre miljoner kronor i veckan.

Stockholmsbolaget ägde tidigare ett annat spanskt bolag som dömts för skattefusk, enligt spanska medier handlade det om betalningen för en båtplats utanför Barcelona till Prokhorovs lyxyacht.

Mikhail Prokhorov ställde upp i presidentvalet 2012 mot Vladimir Putin och fick runt åtta procent av rösterna. Han ägde tidigare en större post i aluminiumjätten Rusal, men sålde sin ägarandel till oligarken Viktor Vekselberg i samband med amerikanska sanktionshot 2018.

Prokhorov ägde tidigare NBA-laget Brooklyn Nets men sålde 2019 sina ägarandelar till Alibabas medgrundare Joseph Tsai.

Aleksej Mordasjov

Förmögenhet: 29,1 miljarder dollar tillsammans med sin familj (Forbes, 4 juni 2021).

Som storägare i den ryska ståljätten Severstal har Aleksej Mordasjov blivit en av de rikaste i Ryssland. Samma dag som invasionen av Ukraina bjöds Mordasjov in till ett omtalat möte med Vladimir Putin – och några dagar senare hamnade han på EU:s sanktionslista.

Aleksej Mordasjov äger även cirka en tredjedel av den tyska resejätten Tui via ett Cypernbaserat företag – och de äger i sin tur Tui Sverige AB. Mordasjov lämnade styrelsen för resebolaget en dag efter sanktionerna.

Förra veckan beslagtog italiensk polis Mordasjovs lyxyacht – den 65 meter långa ”Lady M” som värderas till över en halv miljard svenska kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet