Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryskt fartyg på plats vid Nord Stream-läckorna

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt fartyg har anlänt till området kring ett av Nord Streams skadade rör. Försvarsmakten bekräftar att fartyget är där för att genomföra undersökningar åt bolaget Nord Stream. Samtidigt har svenska marinen förstärkt närvaro i området.

– Vi har känt till deras planer sedan en tid tillbaka, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen.

Nord Stream sade på onsdagen till SVT att de fortfarande inväntar tillstånd för att få utföra undersökningar, men något sådant tillstånd behövs inte enligt Försvarsmakten.

– Eftersom det är internationellt vatten behövs det inget tillstånd från svenska myndigheter för att göra den här typen av undersökningar, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen.

En teori som experter oroats över är att Nord Streams fartyg skulle kunna följas av den ryska marinen. Det finns dock ännu inga tecken på att så är fallet.

– Just nu är hon (fartyget Nefrit, reds. anm.) själv där, det finns ingen situation i området som tyder på att det skulle bli annorlunda, säger Jimmie Adamsson.

Samtidigt har även Försvarsmakten fartyg på plats för att genomföra nya undersökningar och bevaka området. Brottsplatsundersökningen är sedan en tid tillbaka avslutad för svensk del men Försvarsmakten har sett behov av att komplettera materialet.

Bolaget Nord Stream bekräftar i ett pressmeddelande att de är på plats med ett fartyg. Enligt företaget beräknas undersökningarna av skadorna ta tre-fem dagar.

Se bilderna från en av Nord Streams gasledningar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de unika bilderna från undersökningen av havsbotten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.