Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett ryskt propellerplan av typen AN-30 kränkte svenskt luftrum under fredagskvällen – hör flygvapenchef Carl-Johan Edström om händelsen. Foto: Försvarsmakten

Ryskt militärflygplan har kränkt svenskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen kränkte ett ryskt flygplan svenskt luftrum söder om Blekinge. Svenska jaktplan följde händelsen och fotograferade planet, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

– Jag tycker det är oansvarigt och oprofessionellt, säger Carl-Johan Edström, flygvapenchef.

”Planet befann sig öster om Bornholm och flög därefter mot svenskt territorium. Under en kortare period kränkte planet svenskt luftrum för att sedan lämna området. Svensk incidentberedskap följde hela förloppet och fotograferade händelsen”, skriver Försvarsmakten.

Det ryska militära propellerplanet är av typen AN-30. Carl-Johan Edström, flygvapenchef, säger till SVT Nyheter att de hade följt planet under en längre tid och att de startade en incidentberedskap när det närmade sig svenskt territorium.

– När det närmade sig svenskt territorium så följde de utefter gränsen och det var då de under en kort period kränkte svenskt luftrum, säger han och berättar att de då kontaktade de ryska planen som lämnade svenskt luftrum.

Kränkningen ska ha varat i mindre än en minut.

”Oansvarigt och oprofessionellt”

Hur ser ni på den här händelsen?

– Jag tycker det är oansvarigt och oprofessionellt att flyga så nära ett lands gränser med militärflygplan. Det finns ingen anledning att man ska flyga så nära så att man av misstag kan gå in i ett lands territorium, man kan mycket väl vara 10-15 kilometer från gränsen, då behöver inte sådana här saker hända, säger Edström.

– Det finns inget som tyder just nu på att det här var medvetet, det kan mycket väl ha varit ett misstag.

Ska man vara orolig när sådant här händer?

– Det finns inget direkt hot i dag om ett väpnat angrepp men vi kan inte heller utesluta i framtiden om att det kan ske. Eftersom det finns en diskussion om en Natoanslutning eller inte så finns det en risk att Ryssland kommer att trappa upp sin verksamhet även i vårt närområde.

Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar händelsen för SVT:

”Det är helt oacceptabelt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.