Utrikesminister Ann Linde (S) säger att Sverige kommer att kalla upp den ryska ambassadören till utrikesdepartementet, som får motta en protest. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rysk representant kallas upp till UD efter kränkningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den ryska kränkningen av svenskt luftrum meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Sverige kommer markera diplomatiskt mot händelsen. Under söndagen ska en representat för den ryska ambassadören kallas upp till utrikesdepartementet.

– Det är så man gör och dessutom markerar vi att det är oacceptabelt att Sveriges luftrum kränks, säger utrikesministern Ann Linde i Godmorgon världen.

Kränkningen ägde rum i fredags kväll och ska enligt flygvapenchef Carl-Johan Edström ha skett under mindre än en minut.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fördömde händelsen under lördagskvällen:

”Det är helt oacceptabelt att kränka svenskt luftrum. Vi kommer självfallet att markera diplomatiskt mot detta. Agerandet är oprofessionellt och med tanke på de samlade säkerhetsläget synnerligen olämpligt. Svensk suveränitet ska alltid respekteras,” skriver han till till SVT.

I början av mars kränkte fyra ryska stridsflyg svenskt luftrum, då flög de över havet öster om Gotland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du försvarsminister Peter Hultqvist (S) om Rysslands kränkning av svenskt luftrum i fredags. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Rysk ambassadör kallas upp

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att Sverige kommer att kalla upp en representant för den ryska ambassadören till utrikesdepartementet, som får motta en protest.

– När sådant här sker så måste vi markera att det är oacceptabelt, säger hon i Godmorgon världen.

På frågan om det inte kommer att göras något mer än så svarar Ann Linde:

– Det är så man gör och dessutom markerar vi att det är oacceptabelt att Sveriges luftrum kränks.

SVT Nyheter har sökt Ann Linde. Utrikesministern gästar Agenda under söndagskvällen med start 21.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.