Militärexperten: ”Vi får vara beredda på det här framöver”

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt militärflygplan kränkte under fredagskvällen svenskt luftrum. Det är något vi kommer att få vänja oss vid tror tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving.

Stephan Persson Tyrling, tidigare flygofficer, tror att kränkningen kan ha varit en markering – men inte mer.

– Det här är något som vi har förväntat oss skulle kunna hända – det vill säga att man från rysk sida vill visa musklerna med anledning av att vi nu närmar oss Nato mer och mer, säger Jörgen Elfving.

Enligt Carl-Johan Edström, flygvapenchef, kan kränkningen ha varit ett misstag.

Det finns en möjlighet att den var en felnavigering, säger Jörgen Elfving och utvecklar:

– Men den kan också vara avsiktlig mot bakgrund av vår Nato-debatt. I sådana fall så är det en signal.

”Kan vara en markering – men inte mer”

Stephan Persson Tyrling, pensionerad tidigare flygofficer och chef för luftoperativa sektionen på Försvarshögskolan, är inne på att flygplanet hade ett uppdrag.

– Misstag kan begås av flyg med transporter av kungar och presidenter som sneddar över landremsor. Med de navigeringsutrustningar som finns i dag ska man inte behöva begå det misstaget.

Flygplanstypen är ett propellerplan av typen Antonov AN-30 – alltså inte ett klassiskt stridsflygplan.

– Jag skulle inte betrakta den (kränkningen) som särskilt farlig, inte med den typen av flygplan som förekom. Det kan vara en markering, men inte mer, säger Stephan Persson Tyrling och utvecklar:

– Men det fanns ingen anledning till att man skulle behöva befinna sig så nära svenskt territorium. Så det kan finnas en avsikt, att man ville kolla vilken typ av beredskap vi har och hur mycket vi mäktar med.

Att flygplanet inte är ett klassiskt stridsflygplan spelar ingen roll, enligt Jörgen Elfving.

– Det är egentligen betydelselöst för det är de facto frågan om ett ryskt statsluftfartyg som har kränkt vårt luftrum.

”Vi får vänja oss”

Enligt Elfving finns det i nuläget ingen anledning till oro.

– De (Ryssland, reds. anm.) vill försöka skrämma upp oss både med retorik och i praktisk handling som till exempel den här kränkningen. Men å andra sidan är Ryssland fullt upptagna i Ukraina och har inte resurser att hitta på något annat i andra riktningar.

Elfving säger dock att det kan komma bli fler kränkningar av svenskt territorium både i luften och till sjöss.

– Min uppfattning är att det här är någonting som vi får vänja oss vid. Det vill säga att Ryssland på olika sätt kommer att markera sitt missnöje med att vi närmar oss Nato, både verbalt och genom kränkningar och annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.