Foto: Sound Ocean Systems/Marine Traffic

Ryskt specialfartyg har satt kurs mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska fartyget Professor Logachev har satt kurs över Östersjön. Fartyget är speciellt designat för att söka av havsbottnen.

Det ryska specialfartyget Professor Logachev har lagt ut från St Petersburg och satt kurs mot Sverige. Det rapporterar den norska tidningen Dagbladet. Fartyget är specialkonstruerat för att utforska och kartlägga havsbotten.

Fartyget lade ut i går kväll och styr västerut och har enligt sidan Marine Traffic destinationen Las Palmas.

Nederländska enheter följer fartyget

Det svenska försvaret fortsätter att tiga om vad som sker och därför söker medier och utomstående kommentatorer nu efter olika slags tecken och händelser som kan ha koppling till det som nu sker i skärgården.

Något som talar för att det trots allt finns en koppling mellan fartyget Professor Logachev och efterspaningarna är att flera av de nederländska fartyg som nyligen deltagit i en Nato-övning i Östersjön nu ligger nära det aktuella fartyget. Det rör sig om fregatten Evertsen, korvetten Zeeland och Amsterdam.

Fartyget Professor Logachev ser inte särskilt märkvärdig ut, men är mycket avancerat och har bland annat en ”hangar” för undervattensfarkoster ombord. Det har också en egen fjärrstyrd miniubåt och är specialdesignat för eftersök under vattnet med en rad avancerade sensorer. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet