Sveriges överbefälhavare ÖB Micael Bydén tillsammans med amerikanska soldater på Säve flygfält under försvarsövningen Aurora 17. Foto: TT

”Rysslands agerande utgör ett allvarligt hot”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges överbefälhavare ÖB Micael Bydén sa under sitt tal på Fok och försvar att Sveriges försvarsförmåga måste bli bättre och att det krävs fler resurser för att lyckas.
– Rysslands agerande utgör ett allvarligt hot mot den europeiska säkerhetsordningen, sa han på måndagen.

ÖB Micael Bydén varnar för en minskande försvarsförmåga efter 2020. Nuvarande budgetramar räcker inte, enligt honom.

– Vi kan inte ta vår säkerhet för given. Den kostar, säger Bydén i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Hans budskap till politikerna är att det nu är ”hög tid” att blicka bortom den nuvarande försvarspolitiska inriktningen som gäller till och med 2020.

Han menar att läger kring Östersjöområdet blivit mer komplext, men risken för direkt attack mot Sverige är låg. Uppstår det en konflikt kommer Sverige att påverkas, påpekar Bydén.

”Marginalerna är slut”

Bydén varnar för att om försvarsförmågan avtar så innebär det ett risktagande för hela det samhälle som försvarsmakten är satt att försvara.

– Utan nödvändiga ekonomiska tillskott efter 2020 kommer vår operativa förmåga att nedgå, säger han.

Bydén uppger också att ”reserverna och marginalerna” är slut.

Fler värnpliktiga

ÖB nämner dock inga siffror för hur mycket mer pengar som behövs.

ÖB uppger att säkerhetsläget i vårt närområde har försämrats, men betonar samtidigt att Försvarsmakten fortsatt bedömer att sannolikheten för ett väpnat angrepp mot Sverige är alltjämt låg. ÖB tillägger dock att om en konflikt uppstår i vårt närområde så kommer Sverige att påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.