Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kallar den ryska ambassadens Facebook-inlägg, där en död svensk soldat vanhedras, för förkastligt och smaklöst. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

UD kallade upp Rysslands ambassadör efter inlägg om dödad svensk

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev kallades på måndagen upp till Utrikesdepartementet i Stockholm.

Anledningen är den ryska ambassadens inlägg på sociala medier om en svensk som dödats i strider i Ukraina.

”Vid mötet fördömdes återigen Rysslands aggression mot Ukraina. Under samtalet framförde Utrikesdepartementet även kritik mot den ryska ambassadens förkastliga Facebookinlägg den 25 juli”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

”I övrigt kommenterar UD inte vad som sades vid mötet.”

”Förkastlig och smaklös”

I ett inlägg på sociala medier skrev den ryska ambassaden bland annat att den svenske soldaten ”fick vad han förtjänade”.

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterade det ryska inlägget för Dagens Nyheter i fredags.

”Texten är förkastlig och smaklös. Ambassaden nämner inte över huvud taget att det är Ryssland som startat kriget och det endast är Ryssland som kan avsluta det”, skrev hon till tidningen.

Inte första gången

Att en svensk man i 30-årsåldern dödats blev känt tidigare i sommar. Mannen avslutade sin anställning vid Försvarsmakten i våras för att ansluta till den ukrainska armén.

Det är inte första gången som ambassadören kallas upp med anledning av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Bland annat har UD framfört fördömanden efter fynden av massgravar i den ukrainska staden Butja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.