Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

S anklagar M och KD för Trump-politik om klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Dagens budget får bred kritik för de stora besparingar som görs på klimatpolitiken. Socialdemokraterna jämför inriktningen med Donald Trump, Miljöpartiet kallar det vansinne och även Centern tycker M och KD satsar för lite.

På FN.s klimatmöte i Katowice talade miljöminister Isabella Lövin på onsdagen om behoven av ökande åtgärder för klimatet. Och det är en linje hon har brett stöd över blockgränserna för. Men den budget som klubbades i riksdagen innehöll stora besparingar som får kritik från både höger och vänster.

Språkröret Isabella Lövin kallar det vansinne.

– På klimatmötet säger vi att det krävs mer åtgärder för att undvika en klimatkollaps, samtidigt tar Sverige som brukar ses som en förebild en budget som skär ner på klimatsatsningar och gör det billigare att släppa ut, det är vansinne, säger Isabella Lövin till SVT Nyheter.

I  budgeten finns besparingar på 2,1 miljarder på miljöområdet, jämfört med övergångsregeringens förslag. Den tidigare rödgröna regeringen ville istället öka klimatbudgeten med 1,5 miljarder.

M: Kritiken är orättvis

I budgeten slopar man elcykelpremien och flygskatten. Man sänker miljö- och energiskatter med 1,4 miljarder, och man ökar subventionen för jordbrukets diesel med 200 miljoner. Det finns också några mindre satsningar på havsmiljö och fler laddstolpar.

– Det är nedskärningar i ett läge när alla andra i världen, utom möjligen Donald Trump talar om motsatsen. Det är en budget som går åt Trump-hållet, säger Socialdemokraternas Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet.

Moderaterna tycker kritiken är orättvis, eftersom man i andra delar av budgeten satsar mer.

– Det är en helhet. Vi ger en miljard mer än övergångsregeringen på de gröna näringarna som jordbruket som är så viktiga för omställningen, och vi tar en extra miljard av biståndspengarna och satsar på klimatbistånd, säger Moderaternas klimatpolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard.

Kritik från C

Även Allianskollegorna i Centern är kritiska. Man tycker biståndssatsningen är bra, men att den inte kan ersätta större satsningar på klimat i Sverige. Och kritiken riktas också mot att man inte ersatte flygskatten med det borgerliga förslaget om reduktionsplikt, för flyget, vilket betyder att flyget helt fredas från styrmedel.

– Det tycker vi fel, och det är beklagligt, M och KD gör helt andra prioriteringar än Centerpartiet, därför är inte heller detta Allianspolitik, säger klimatpolitiske talespersonen Rickard Nordin.

Men Moderaternas Maria Malmer Stenergard menar att det är bra att så många partier i Sverige är för en ambitiös klimatpolitik.

– Vi tycker att vi har en budget som M och KD står för som är ambitiös när det gäller klimatet , men där vi prioriterar att göra dom kliamatsatsningar som är mest effektiva för att minska utsläppen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet