Foto: Stina Stjernkvist/TT

S bryter praxis och röstar på V:s kandidat som andre vice talman

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tänker rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve i valet av vice talman, det meddelade Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman under en presskonferens på måndagen. Detta innebär att V:s kandidat förmodligen slår ut motkandidaten Björn Söder (SD).

Strax före uppropet för de nya riksdagsledamöterna meddelade Socialdemokraterna att de tänker rösta på V:s kandidat i valet av vice talman.

Praxis är att posten som andre vice talman går till det tredje största partiet men då Vänsterpartiet anser att SD:s Björn Söder inte ska få den rollen har V nominerat en egen kandidat – Lotta Johnsson Fornarve.

S har tidigare sagt att man avser att lägga ner sina röster, precis som Alliansen, i omröstningen om Söder. Men på måndagsförmiddagen meddelade Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman att partiet alltså bytt linje.

– Sverigedemokraterna är ett parti som gång på gång gör skillnad på svenskar och svenskar. Inte minst har det gällt Björn Söder i hans gärning som andre vice talman. Ett sådant parti och en sådan person är inte lämplig att företräda Sveriges riksdag som andre vice talman, säger Ygeman (S).

S menar att praxis upphört gälla

Enligt Anders Ygeman (S) beror Socialdemokraternas beslut på att praxis i praktiken upphört att gälla eftersom Alliansen föreslagit en talman från Moderaterna.​

– När Moderaterna nu välkomnar Sverigedemokraternas stöd för att i strid mot principer och praxis välja en talmanskandidat från det näst största partiet och en mindre partikonstellation kan vi nu konstatera att vi har varit ensamma om att försöka upprätthålla principer och praxis, säger han.

Förutom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har även Miljöpartiet gjort klart att de röstar för Lotta Johnsson Fornarve vilket innebär att hon sannolikt slår ut Sverigedemokraten Björn Söder.

– Sverigedemokraterna har 62 mandat vilket innebär att om S, V och MP då gör som de säger har inte Sverigedemokraterna någon chans, säger SVT:s politiska reporter Elisabeth Marmorstein.

Jimmie Åkesson är besviken

Jimmie Åkesson (SD) är besviken över Socialdemokraternas besked att rösta mot Björn Söder som andre vice talman.

– Rent proportionellt har vi rätt till den platsen och nu vill de ta den ifrån oss. Jag har vädjat till delar av borgerligheten att stödja vår kandidat aktivt, säger Jimmie Åkesson.

Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) meddelar dock att de kommer följa praxis och lägga ner sina röster i valet av andre vice talman.

– Centerpartiet stödjer varken Vänsterpartiets eller Sverigedemokraternas kandidat och därför röstar vi blankt, säger Annie Lööf (C). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet