Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare. Foto: Pontus Lundahl/TT

S efter mandatmissen: ”Tror vi ska ha is i magen”

Publicerad

De rödgröna blocket drar nu ifrån med sina 144 mandat i jämfört med Alliansens 142. Socialdemokraterna anser att det nya läget stärker partiets position i regeringsförhandlingarna – även om det fortfarande råder ett dödläge – då inget av blocken har egen majoritet.

– Det visar i alla fall på det orimliga att Alliansen går fram och bildar regering när man är det mindre blocket, säger Socialdemokraternas partisekreteraren Lena Rådström Baastad till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Så menar man (Alliansen) allvar med att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande, då kommer det krävas ett blocköverskridande samarbete.

Mandatmiss i valdistrikt

Under måndagseftermiddagen visade det sig att ett valdistrikt i Västra Götaland råkat rapportera in röster till landstingsvalet i stället för riksdagsvalet. Det i sin tur ledde till att Centerpartiet tappade ett mandat till Sverigedemokraterna.

Det nya mandatläget ger nu de rödgröna partierna tillsammans 144 mandat och Alliansen 142 mandat.

Socialdemokraternas partisekreterare anser att det är olyckligt att valdistrikt kan blanda ihop resultat från landstingsval och riksdagsval. Men känner sig säker överlag på att vi har ett valsystem som fungerar bra i Sverige.

– Att det här misstaget snabbt upptäcktes visar ju att Sveriges valsystem överlag är väldigt robust och säkert, säger Lena Rådström Baastad (S).

S: ”Vi ska ha is i magen”

Däremot vill hon inte gå in i detalj på vad mandattappet innebär för partiet och det rödgröna blocket.

– Jag tror vi ska ha is i magen. Avvakta den slutliga röstningen. Men i sak handlar det om att Sverige behöver en regering som klarar att få igenom sin budget och sin politik.

– Som det ser ut nu behöver vi hitta mer samarbeten och bryta den blockpolitik som finns i Sverige, säger Lena Rådström Baastad (S).

M avböjer att kommentera

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer avböjer att kommentera mandatmissen, som innebär att Alliansen tappar ett mandat till Sverigedemokraterna.

– Du får respektera det, säger han när SVT Nyheter ställde frågan utanför partiets högkvarter på Blasieholmen i Stockholm.

SVT Nyheter söker även Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet