Foto: SVT

S förlorar väljare efter regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har tappat väljarstöd sedan regeringsfrågan nådde sin lösning. Det här visar SVT/Novus senaste väljarbarometer. Samtidigt är Sverigedemokraterna nu Sveriges näst största parti, medan Liberalerna gör en botten-notering i Novus mätningar.

SVT/Novus senaste mätning gjordes efter att det stod klart hur regeringen skulle komma att se ut och med vilka partier den skulle komma att samarbeta med. I Novus mätning är det inget av regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna, som noterar någon uppgång. Socialdemokraterna noterar den enda statistiskt säkra förändringen i den här mätningen, och tappar 2,8 procentenheter.

– Till viss del handlar det nog om en korrigering från Novus mätning i januari där vi låg ganska högt, men det är självklart också ett resultat av den överenskommelse som vi har gått in och som några väljare kanske inte gillar, säger Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare för Socialdemokraterna.

Foto: SVT

L under riksdagsspärren

Enligt Torbjörn Sjöström, VD på Novus, är de kommande mätningarna särskilt intressanta med tanke på att regeringsbildningen nu är klar. Det är nu väljarna har någonting att ta ställning till, resonerar han. Socialdemokraternas nedgång må vara den enda säkra förändringen, men det är annat som sticker ut också, enligt honom. 

– Vi ser att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är vinnare så här långt. Sedan är det också intressant att Liberalerna är statistiskt säkert under spärren till riksdagen. De ligger på 2,7 procent, och de har aldrig legat så lågt i våra mätningar, säger Torbjörn Sjöström.

”För tidigt att säga”

Liberalerna har enligt Novus mätning tappat varannan väljare sedan valet. I går valde partiledaren att berätta att han ska lämna över partiledarposten vid nästa landsmöte, och det är ingen tvekan om att partiet befinner sig i djup kris. Men partisekreteraren Maria Arnholm (L) anser att det är för tidigt att säga att partiets uppgörelse med den nya regeringen kommer att drabba partiet även längre fram under mandatperioden.

– Det där bygger ju på ett nytt mittensamarbete, och det är kanske inte så konstigt att väljarna är lite avvaktande inför det. Jag tror att det är för tidigt att säga än vad väljarnas slutgiltiga de kommer att bli, säger Maria Arnholm.

”Visar vad folk tycker”

I mätningen är det framför allt tre partier, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som ser ut att ha växt efter den slutgiltiga regeringsbildningen. Sverigedemokraterna är nu Sveriges näst största parti, vilket glädjer, men inte förvånar, partiledningen.

– Det här visar vad folk tycker om den här nya regeringen och överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet. Vi har också sett i regeringsbildningen hur de andra partierna har behandlat oss, men också vilka frågor som har hamnat i fokus. Där är de andra partierna inte trovärdiga medan vi är det, säger Paula Bieler (SD), som sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse. 

Att såväl Miljöpartiet som Liberalerna skulle hamna utanför riksdagen enligt denna mätning skulle få stora konsekvenser vid ett riksdagsval. Om det vore val i dag och väljarna skulle rösta som i denna mätning skulle Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna bilda en egen majoritet i riksdagen. 

Så gjordes undersökningen

Novus har för den här mätningen intervjuat 3 045 personer per telefon under tiden 14 januari till och med den 3 februari. Andelen osäkra var 6 procent. 

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns. 

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.

V: 9,1 procent (+1,5 sedan januari)

S: 29,0 procent (-2,8 sedan januari)

MP: 3,4 procent (-0,5 sedan januari)

C: 7,5 procent (-0,1 sedan januari)

L: 2,7 procent (-0,7 sedan januari)

M: 18,3 procent (-0,6 sedan januari)

KD: 7,4 procent (+1,2 sedan januari)

SD: 21,2 procent (+2,0 sedan januari)

ÖVRIGA: 1,4 procent

Socialdemokraternas nedgång är statistiskt säkerställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.