Den kritiserade upphandlingformen som användes för Nya Karolinska är en modell där en privat aktör får uppdrag av en offentlig part. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/Erik Simander/TT

S-förslag: Stopplag ska förhindra fler NKS-affärer

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill införa en stopplag för så kallad offentlig-privat samverkan (OPS) i sjukvården. Den upphandlingsmodell som användes vid byggandet av Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

– Är det någonting vi kan lära oss av NKS-affären så är det att det är dags att sätta stopp för detta, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna (NKS) och det tillhörande driftavtalet har kostat skattebetalarna omkring 60 miljarder kronor.

– Det är en enorm upphandling vi pratar om och ett extremt dyrt sjukhusbygge. Faktum är att NKS är dyrare än både nya Wembley i London och Burj Khalifa i Dubai, sade Ardalan Shekarabi under en pressträff på tisdagen.

Nya Karolinska sjukhuset

Kritiserad upphandlingsform

Uppförandet av NKS skedde genom så kallad offentlig-privat samverkan. En upphandlingsform som innebär att en privat aktör, på uppdrag av en offentlig part, står för uppförandet av en byggnad och därtill också driften och finansieringen av denna.

Syftet med en sådan modell är bland annat att den privata sidan ska stå för den ekonomiska risken. Men enligt kritiker har modellen varit en stor orsak till de skenande kostnaderna för NKS – vars nota till slut hamnade på landstinget i Stockholm.

Lagstifta mot modellen

Nu vill Socialdemokraterna stoppa liknande projekt i framtiden genom att lagstifta mot att använda modellen inom just sjukvården.

– Vi kommer under nästa mandatperiod agera för att få en lagstiftning på plats som innebär att vi stoppar OPS-lösningar inom sjukvården. Den modellen hör inte hemma i sjukvården och den modellen leder inte till en effektiv resursanvändning av skattebetalarnas pengar, säger Ardalan Shekarabi.

Stort riksintresse

Trots att NKS upphandlats av landstinget i Stockholms län menar civilministern att det finns ett riksintresse att undvika liknande kostsamma projekt i framtiden.

– Det är ett sjukhus med ett antal rikssjukvårdsuppdrag, och här görs behandlingar som inte görs någon annanstans. Det är ett viktigt sjukhus för hela Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet