Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: Arkivbild Maja Suslin/TT

Socialdemokraterna KU-anmäler ministern för indragen elbilsbonus

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna KU-anmäler klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för hur klimatbonusen för elbilar slopades.

– Det här är jättekonstigt hanterat, säger riksdagsledamoten Patrik Björck (S).

Regeringen skickade ett pressmeddelande den 7 november om att elbilspremien för bilar med inga eller låga koldioxidutsläpp tas bort. Premien kunde ge en bonus på upp till 70 000 kronor vid nybilsköp.

I pressmeddelandet framkom att bonusen avskaffas efter den 8 november, vilket ledde till en rusning hos bilförsäljare. Men något formellt regeringsbeslut hade då inte fattats.

Det står fortfarande på regeringens hemsida att ”regeringen avser att besluta om ändringar i förordningen senast i början på 2023.”

Anmäler ministern

Nu anmäler Socialdemokraterna klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för hur ärendet har hanterats.

– Alla tog för givet att det här var ett beslut. Så småningom undrade fler och fler: Var finns det här beslutet? Tittar man på det första pressmeddelandet från den 7 november så har man varit inne och ändrat lite, säger Patrik Björck, ledamot i skatteutskottet.

I anmälan till KU skriver han: ”Ett beslut som påverkar många och som har stora konsekvenser för både bilhandeln och miljön har kommunicerats på ett vilseledande sätt av regeringen. Detta är mycket allvarligt.”

S: ”Jättekonstigt”

Flera experter har ställt sig frågande till om regeringen får genomföra en retroaktiv ändring i förordningar. Däribland Vilhelm Persson, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, som sagt till Aftonbladet att det inte är tänkt att regeringen ska styra landet via pressmeddelanden.

– Det är det här som blir jättekonstigt och som ett antal jurister och statsvetare har ifrågasatt. Det är det jag vill att KU ska granska, för om regeringen hanterar sitt arbete på det här sättet finns det anledning till kritik, tycker jag, säger Patrik Björck.

Så vitt han vet gäller fortfarande förordningen för klimatbonusen för elbilar fortfarande, men om det finns medel budgeterade är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.