Afghanska asylsökande lyssnar på debatten om situationen för ensamkommande flyktingbarn. Foto: TT

S och MP oense om ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Den nya migrationsministern Heléne Fritzon (S) avfärdar krav på en amnesti för afghaner med asylavslag.
Regeringspartnern Miljöpartiet vill ge de unga en ny chans.

Åhörarläktaren i riksdagen var välfylld när ensamkommande afghaners situation skulle debatteras. Bland åhörarna fanns många unga män som sökt asyl i Sverige. De fick höra migrationsministern Heléne Fritzon (S) stå fast vid den reglerade invandringen där beslut om asyl tas av Migrationsverket och domstolar, inte av politiker.

– Den som får avslag måste så klart också återvända, sade Fritzon.

LÄS MER: Sittstrejken fortsätter på Norra Bantorget

Vill ändra lag

Fritzon medgav dock att många afghaner har fått vänta länge på beslut i sitt asylärende. Hon påpekade att Migrationsverkets generaldirektör lovat att alla ensamkommande ska få beslut i sina ärenden under 2017.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm vill se lagändring för att fler afghaner ska få stanna.

– Afghanistan är ett av världens farligaste länder och det finns mycket små möjligheter att skapa någon form av normalt liv för de som återvänder utan nätverk, sade hon.

MP vill att de ensamkommande som kom under 2015 ska få stanna i Sverige. Ferm påpekade att MP hade förhandlat fram ett undantag för barn och barnfamiljer i den skärpning av asylpolitiken som skedde 2015. De skulle fortsatt kunna beviljas permanent uppehållstillstånd i stället för tillfälligt

LÄS MER: ”De kastade rökbomber över mig”

Ny chans?

Men enligt Ferm har en praxisändring av Migrationsverket 2016 och de långa handläggningstiderna förändrat förutsättningarna. Hon hävdar att verkligheten förändrats snabbare än vad man kunnat lagstifta och att den politiska avsikten att värna den här gruppen asylsökande därmed gått förlorad.

– Vi ville inte se tusentals asylsökande ungdomar få avslag och vi ville inte att de skulle få det i höst bara för att de fått vänta i flera år på beslut, sade Ferm.

Migrationsministern svarade att hon inte ser ny lagstiftning som angelägen.

LÄS MER: Ny dom: Utvisningshotade barn kan få stanna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer