Ramazan skadade sin fot när demonstrationen på Mynttorget attackerades av högerextrema. Foto: Ramin Takamoli/SVT/Haroon N

”De kastade rökbomber över mig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens attack mot de ensamkommande afghanska ungdomarna som sittstrejkar på Mynttorget har demonstrationen flyttats till Medborgarplatsen. SVT Nyheter har träffat två ungdomar som skadades i samband med attacken.

Sedan i söndags har ensamkommande ungdomar sittstrejkat på Mynttorget. De kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan och vill att myndighetens generaldirektör lämnar ett sådant besked.

På tisdagskvällen kom cirka 15 personer från högerextrema Nordisk Ungdom till platsen. Enligt polisen ska någon form av pyroteknik ha kastats mot ungdomarna och tre personer blev lindrigt skadade.

LÄS MER: Efter attacken – manifestationen flyttas till Medborgarplatsen

”Trodde att jag skulle förlora synen”

SVT Nyheter har träffat två personer som skadades. En av dem är Mohammad Moradi, som berättar att han fick en sprejburk kastad i ansiktet. Dagen efter har han fortfarande ont i ögonen och svårt att se.

– Jag vände mig om och sedan träffades jag här, säger han och visar med handen över ögonen.

– Jag blev väldigt orolig och trodde att jag skulle förlora synen. Det gjorde jätteont, det var outhärdligt.

LÄS MER: Här attackeras demonstranterna av högerextrema

Brännskadade foten

Den pyroteknik som kastades träffade också Uppsalabon Ramazan. Han brännskadade sin ena fot och har fått uppsöka sjukhus under onsdagen.

– De kastade rökbomber över mig. Jag har ont och kan inte gå. Jag har skadat foten mycket, säger han.

När SVT Nyheter träffar honom är han hemma igen, men han känner sig otrygg efter händelsen.

– Jag trodde inte att något sådant här skulle hända i Sverige. Vi kommer hit från Afghanistan för att vara i fred och vi vill inte bråka med någon.

Polisen har inlett en förundersökning om misshandel, som nu utreds av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp. Ingen misstänkt är gripen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet