Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

S ställer krav på regeringen efter koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kräver att regeringen informerar riksdagen om händelseutvecklingen efter de senaste koranbränningarna.

– I sådana här kriser måste regeringen visa ledarskap och kunna svara på frågor, säger Morgan Johansson (S).

Utrikesminister Tobias Billström (M) uppger för SVT att han har föreslagit att mötet hålls på torsdag.

Morgan Johansson skickade på tisdagen in en begäran om att utrikesutskottet ska ha ett extra sammanträde.

– Det finns tecken på att riskerna för terrordåd har ökat i Sverige den senaste tiden, säger Morgan Johansson till SVT.

Syftet med mötet, menar han, är att regeringen ska kunna redovisa vilka åtgärder som vidtas för att skydda svenska liv och intressen.

– Men också hur man tänker agera framgent och vilken bedömning man gör av läget.

Efter stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad har en rad hårda uttalanden mot Sverige framförts av ledare i den muslimska världen. Regeringen har varit återhållsam med att kommentera reaktionerna.

Skyldig att informera

Morgan Johansson understryker att regeringen har en skyldighet att informera riksdagen. I utskottet kan känslig information ges utan att den blir offentlig.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att han ”gärna informerar riksdagen om regeringens arbete”.

”Regeringens högsta prioritet i nuläget är säkerheten för svenska medborgare i riket och utomlands. Om detta arbete och mer kommer jag att berätta för riksdagen när jag kommer till utrikesutskottet. Jag har föreslagit för utrikesutskottet att jag kommer redan nu på torsdag,” uppger han för SVT.

Men om Billström kan berätta mer än att det pågår ett intensivt diplomatiskt arbete är oklart.

”Vi är i ett känsligt läge, och mycket av det arbete som regeringen gör nu kan vi av naturliga skäl inte berätta om offentligt,” uppger han.

Krävs minst fem ledamöten

Aron Emilsson, ordförande i riksdagens utrikesutskott och utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, skriver till SVT att ett datum för sammanträdet inte är satt.

”När utrikesutskottet kommer att sammanträda och hur dagordning och former för det kommer att se ut är en fråga som nu bereds av presidiet i utskottet.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.