Foto: TT

Klassiskt vänstergrepp av Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att markera mot rika och mot banker är ett klassiskt vänstergrepp. Men ska man göra en sådan markering gäller det att den är tillräckligt kraftfull för att vinna förtroende. Annars kan effekten bli den motsatta.

Ulf Hambraeus

politikreporter

”Politik är att vilja. Vi socialister är djärva nog att önska förändringen därför att förändringen kan göra utopier till verklighet.” Så sa Olof Palme en gång i ett tal på 60-talet.

Idag är det tufft för Socialdemokraterna. Även i deras Sverige vidgas inkomstklyftor. Verkligheten rör sig längre och längre bort från den socialistiska utopin.

Samtidigt förklarar den socialdemokratiska finansministern att väljarna inte vill ha någon fastighetsskatt och att en förmögenhetsskatt bara skulle göra att kapitalet flyr från landet. Politik är att vilja. Att kunna är en annan sak.

Kamp inom vänstern

Men dagens utspel från finansminister Magdalena Andersson är ändå ett tydligt budskap till väljarna att Socialdemokraterna minsann ska göra något åt klyftorna i landet. Att en röst på Socialdemokraterna är en röst på minskade klyftor.

Socialdemokraterna vill säga att de ska sätta åt bankerna och de rika. Detta är vad partiet vill. Samtidigt är paradoxen att de redan har sagt att det är mycket de inte kan.

Det är här som Vänsterpartiet omformar den socialistiska utopin till verklighet genom att hävda att det visst är möjligt att återinföra fastighetsskatten, förmögenhetsskatten, arvsskatten samt att införa en kraftigt progressiv skatt på kapitalinkomster.

Socialdemokratiskt vågspel

För Socialdemokraterna finns en uppenbar risk att många väljare med hjärtat till vänster faktiskt tror på Vänsterpartiet. De kan tro att det går bra att höja och införa alla de här skatterna utan att det får några allvarligare negativa effekter för samhällsekonomin.

Väljarna bär på många känslor. Och här är det känslan som styr. Vem bär på förnuftet, vem anpassar sig till verkligheten, och vem har förmågan att göra en utopi till verklighet?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.