På tisdag väntas regeringen ta beslut om direktiven för kommissionen som ska utreda Sveriges hantering av coronapandemin.

Så blir coronakommissionens uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tagit del av regeringens förslag till direktiv för den kommission som ska granska Sveriges agerande under coronakrisen.

Bland annat ska kommissionen se över den omfattande smittspridningen på äldreboenden och hur pass väl svenskarna har följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Det är bra att regeringen gått oppositionen till mötes med denna kommission, skriver Jimmie Åkesson i en kommentar.

På tisdag ska regeringen ta beslut om hur direktiven för coronakommissionen ska se ut. SVT har tagit del av ett 22 sidor långt utkast – där en mängd granskningsområden listas.

Bland annat ska samtliga beslut som har tagits av regering, regioner och kommuner för att hantera virusutbrottet utvärderas och man ska även göra internationella jämförelser.

Utredarna ska också beskriva hur smittspridningen tog fart i Sverige och vilka konsekvenser utbrottet har inneburit för områden med socioekonomiska utmaningar.

Det ska även göras en analys av vilken betydelse resandet har haft för smittspridningen i Sverige och andra nordiska länder.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer ses över

Vidare så ska en utvärdering av Folkhälsomyndighetens rekommendationer genomföras och en uppföljning kring hur pass väl svenskarna har följt myndighetens riktlinjer.

Kommittén ska också utreda orsaken till den allvarliga situationen på landets äldreboenden och se över åtgärderna som har tagits inom den här sektorn. Bland annat ska man titta på om strukturella orsaker kan ha bidragit till att virusutbrottet drabbade äldreomsorgen så hårt och utvärdera om det har funnits brister i utbildning eller kompetens.

Enligt utkastet så ska kommittén även lämna förslag på åtgärder på de iakttagelser som granskningen ger anledning till.

Jimme Åkesson: ”Våra påtryckningar har fått gehör”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar den nya kommissionen.

– Det är bra att regeringen gått oppositionen till mötes med denna kommission och att man nu beslutat att arbetet ska färdigställas innan valet. Vi reagerade kraftigt när ursprungsförslaget lades fram där målet var att färdigställa utredning efter valet 2022, skriver Åkesson i ett mail till SVT.

SD-ledaren menar att Sverigedemokraternas påtryckningar har bidragit till att äldreomsorgen kommer att vara central i granskningen:

– Vi kan dessutom konstatera att Sverigedemokraternas påtryckningar gällande döden på äldreboenden fått gehör och att detta kommer att bli en central del av utredningen, vilket vi givetvis välkomnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.