Byråkratin vid vab halveras. Foto: Gorm Kallestad, NTB / TT

Så blir de nya vab-reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Kravet på att anmäla vård av barn första sjukdagen försvinner. Samtidigt skärps kontrollerna. Det här är de nya reglerna som börjar gälla vid årsskiftet.

Systemet för att anmäla vab upplevs som krångligt av en del föräldrar. I dag måste man anmäla vab första dagen då barnet blir sjukt, och sedan ansöka om ersättning när barnet är tillbaka på förskolan eller skolan igen.

– Det är ganska lätt att missa det här. Att förstå skillnaden mellan att anmäla och ansöka är inte så lätt märker vi av de kommentarer vi får från föräldrar, säger Alexandra Wallin, avdelningsdirektör på Försäkringskassan.

Räcker med ansökan

Vid årsskiftet ändras lagen och anmälningskravet försvinner. I stället ska det räcka med att ansöka om vab när barnet är tillbaka på förskolan eller skolan igen.

Försäkringskassan ser ingen ökad risk för fusk.

– Nej. Jag skulle säga att det snarare förbättrar möjligheten att kontrollera, eftersom man måste ansöka inom 90 dagar. Det är en svårighet i dag om vi får utreda väldigt gamla ärenden. Nittiodagarsgränsen gör det enklare, säger Alexandra Wallin.

Tidigare kontroller

I samband med regelförändringen skärper även Försäkringskassan kontrollerna. Fler handläggare jobbar med kontroller och granskningarna görs i högre grad före att pengarna betalas ut.

– Då kan man stoppa så att det inte går ut felaktiga pengar, eller rätta till om det är fel i omfattning, säger Alexandra Wallin.

Anmälningsplikten för vab slopas den 1 januari 2019.

I stället behöver endast ansökan om ersättning skickas in.

Den måste ske senast 90 dagar efter första vab-dagen.

En annan lagändring är att båda föräldrarna samtidigt kommer att kunna ta ut vab för kurs för att lära sig vårda sitt barn. Det gäller om barnet behöver vård vid sjukdom eller skada, exempelvis funktionshinder.

Källa: Försäkringskassan

Den som stannar hemma från jobbet, eller går miste om a-kassa, för att ta hand om ett sjukt barn kan ta ut vab.

Man kan vabba tills barnet är tolv år.

Under ett år tar cirka 840 000 föräldrar ut vab för cirka 830 000 barn.

Antalet vab-dagar uppgår till cirka 6,5 miljoner.

Kvinnor tar ut 62 procent, män 38 procent.

Snittet är 7,7 vab-dagar per barn och år.

Det är stora skillnader mellan olika kommuner i hur vab tas ut. Exempelvis användes vab för 73 procent av alla barn i Söderköping, jämfört med 38 procent av alla barn i Danderyd.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.