Värmeljus och konserver är bra att ha hemma vid ett långvarigt elavbrott. Foto: TT

Så blir du bättre rustad för krisen

Uppdaterad
Publicerad

Naturkatastrof, långvarigt strömavbrott, krig och pandemier. Har du förberett dig för ett läge som snabbt kan förvärras?

Vad gör du om strömmen går och maten i kylskåpet blir dålig? Hur tar du dig hem när pendeltåget är strömlöst? 

Fyra av tio vet inte hur man kan förbereda sig inför kriser som naturkatastrofer eller terrordåd. Bara tre av tio vet att man bör säkra tillgången till mat och vatten, visar en enkät som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gjort.

Klara 72 timmar

Men det finns några som tar det på allvar. De kallas preppers efter engelskans ord för förberedd, prepared. Enkelt handlar det om att vara beredd på det oförutsägbara genom att ha tillgång till mat, vatten, värme och förnödenheter när krisen är ett faktum.

Jan Alsander, utbildningschef på Civilförsvarsförbundet. Foto: Joel Sundberg / Civilförsvarsförbundet

MSB råder alla svenskar att ha mat och förnödenheter för att klara ett 72 timmar långt strömavbrott. Det rådet delas också av Jan Alsander, utbildningschef på Civilförsvarsförbundet. Någon som också nämnde 72 timmar var inrikesminister Anders Ygeman (S) när han gästade SVT Agenda.

– Gör en risk– och sårbarhetsanalys och fråga dig vad du behöver, säger Alsander.

Han nämner sex basala behov som måste uppfyllas. Mat, vatten, värme, sömn, information och hygien.

Andreas Karlsson, som bloggar om prepping menar dock att 72 timmar är en allt för kort tid vid ett krisläge och att man bör ha lager för betydligt längre tid än så.

En tidigare undersökning som MSB gjorde 2015 visade att de som hade sämst beredskap inte hade tänkt att de skulle kunna drabbas av ett långvarigt strömavbrott och personer mellan 18 och 29 år som var överrepresenterade i den här gruppen. Enligt Jan Alsander handlar det om att många unga, speciellt i större städer lever ”mera för dagen”.  

– Bor man i en stad kan man ju gå ut på morgonen och köpa sin frukost. Man klarar sig utan att ha massa saker hemma, säger Alsander. 

Två sidor från skriften ”om kriget kommer” som delades ut till svenska hushåll under kalla kriget. Foto: Armemuseum

Bortglömda kunskaper

Att äldre svenskar är bättre förberedda tror Alsander beror på att många levde under kalla kriget och blev matade med information från civilförsvaret, inte minst från informationsfoldern ”om kriget kommer” som under lång tid delades ut till svenska hushåll.  

I takt med civilförsvarets nedrustning har också våra beredskapsdepåer minskat och idag saknar Sverige ett beredskapsförråd av livsmedel. Det faktum att också värnplikten är avskaffad har också bidragit till den sjunkande kunskapsnivån.  

Just livsmedel är avgörande vid en kris och Jan Alsanders uppmaning är att skaffa utrustning för att kunna laga mat utan elektricitet.  

– Det kan vara bra att ha ett friluftskök för där kan du också rena vatten genom att koka det.

Bra att ha hemma

Mat: Köp konserver och livsmedel som kan förvaras i rumstemperatur, som pasta och gryn. Köp också olja för att få i dig tillräckligt med fett. Välj livsmedel som är rika på fett och kolhydrater eftersom de ger mer energi. Skaffa ett friluftskök, så att du kan värma mat, men se upp med brandrisken. 

Hunger påverkar tankeförmågan negativt och kan leda till att du tar dåliga beslut i pressade situationer.  

Vatten: En vuxen människa behöver mellan två och tre liter vatten per dygn. Använd vattnet till dryck och matlagning.  Vatten som förvaras i hemmet eller i förråd ska om möjligt stå mörkt och svalt. Kom ihåg att rotera vattenbehållarna för att de ska hålla sig fräscha. Ha gärna saft hemma för att få i dig energi.  

Värme: Ha varma soväckar och gärna filtar och duntäcke. God sömn kan vara avgörande. Ha också värmeljus hemma och bränsle till fotogenlampa. Tänk på att förvara bränsle till lampor på säkra ställen. Många bostadsrättsföreningar tillåter inte att man förvara brandfarliga vätskor i förråd.  

Hygien: Om du inte kan använda toaletten, så fäst en stor plastsäck runt toaletten. Plastsäcken ska lämnas på återvinningsstation när vattnet sedan fungerar. Håll god hygien för att minska smittspridning och sjukdomar.  

Försök hitta vatten i naturen som du kan använda för tvätt. Prioritera tvätt av ansikte, underliv, armålor, händer och fötter.  

Kommunikation: Vid ett långvarigt elavbrott kommer inte mobiltelefonernas basstationer att fungera och kom ihåg att du inte kan ladda telefonen. Skaffa en batteridriven radio, eller en vevradio. Lyssna på Sveriges Radio P4. Ta reda på kommunens rutiner för kommunikation. Kommer det att finnas anslagstavlor på bibliotek och kommunhus? 

Övrigt: Ha ficklampa med extra batterier och papperskartor. Skaffa också en förstahjälpen-låda och ett basförråd med mediciner. Om du eller någon annan behöver mediciner, så ha ett extra förråd hemma. Ha gärna kontanter tillgängliga om de elektroniska betaltjänsterna inte fungerar.  

Källor: Civilförsvarsförbundet. Prepping, en sund nybörjarguide (urvaken.com)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.