”Det kommer fortsätta vara högsommarväder – varmt och torrt”, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist. Foto: Anders Strömquist/SVT/TT

SVT:s meteorolog: ”Högsommarvärmen fortsätter”

Publicerad

Sommarvärmen kan vara ett faktum. Stora delar av juli väntas bli varm, och kanske även augusti. Men prognosen är inte solklar.
– Den är absolut inte slagen i sten, det är mer osäkerheter än säkerheter, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

Sommaren fortsätter – det spår SVT Nyheters meteorologer. Veckan som kommer blir stekhet i de flesta delarna av landet.

– Det kommer fortsätta vara högsommarväder – varmt och torrt, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

– I morgon kan vi nog närma oss 30 grader i Götaland. I Norrland blir det också varmt och soligt i morgon, dryga 25 grader. Det är inte omöjligt att man kan närma sig 30 grader någonstans i Norrbotten.

”Vi har lite hopp om skurar närmaste tiden”

Dessvärre kan man inte räkna med speciellt mycket regn den kommande veckan.

– Vi har lite hopp om skurar närmaste tiden, i morgon kan det regna lite i sydvästra Norrland och det kan stryka förbi lite regn mot Skåne- och Blekingekusten, säger Lasse Rydqvist.

Fortsatt brandrisk alltså?

– Ja precis, den kommer fortsätta ligga kvar.

”Typiskt juliväder”

Senare i veckan kan man dock räkna med lite mer regn. På fredag kommer antagligen skurar i både Norrland och västra Svealand.

Skurarna minskar på söndag och måndag, då blir det högtryck och fortsatt varmt. Regnet uteblir, men nätterna kan komma att bli aningen svalare än under dagtid.

– Det kommer nog vara mest solvärme, det är torr luft just nu. För att det ska bli riktigt varma nätter kräver det att det ska vara fuktigt i luften. Det är också rätt beskedlig vind just nu, det är inte så mycket vind som hjälper till att svalka, säger Lasse Rydqvist.

”Inte slagen i sten”

Långtidsprognosen som SVT:s meteorologer tagit fram visar på fortsatt värme i stort sett augusti ut. Men man bör komma ihåg att prognosen inte är slagen i sten.

– Den är absolut inte slagen i sten, det är mer osäkerheter än säkerheter. Särskilt med juli och augusti, det är vanligt med skurar då. Vissa tider på året är det mer osäkert, och juli augusti är en sådan tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer