TV-producenten Benita Alexander blev blixtförälskad i Paolo Macchiarini. Foto: DiscoveryVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ex-flickvännen: Så bluffade kirurgen Paolo Macchiarini om sitt privatliv

Uppdaterad
Publicerad

I en ny dokumentär, ”He lied about everything”, berättar journalisten Benita Alexander – före detta flickvän till Paolo Macchiarini – hur hon luras på ett sagobröllop där påven ska förrätta vigseln, där John Legend ska sjunga och USA:s förre president Bill Clinton och Rysslands president Vladimir Putin finns med på en stjärnspäckad gästlista.
– Jag tror att han lurade sig själv till slut genom att tro på lögnerna, säger journalisten Bo Lindquist, som själv medverkar i dokumentären som går på Dplay.se.

Paolo Macchiarini är mest känd som kirurgen på Karolinska Institutet (KI) som opererade in konstgjorda luftstrupar på sina patienter. Fem patienter dog. Nu kommer dplay.se visa en ny dokumentär om Macchiarini, ”He lied about everything”. Bakom den står ex-flickvännen, den amerikanska journalisten Benita Alexander, tidigare anställd av bland annat NBC News.

”Bygger gradvis upp lögnerna”

Benita Alexander berättar högst personligt om förhållandet med Paolo Macchiariani, som varade mellan 2013 och 2015.

– Jag är ingen expert på hur Macchiarini fungerar. Men han använder ungefär samma mekanism på KI som i kärleken för att manipulera, säger Bo Lindquist på SVT:s Dokument Inifrån, som avslöjade bluffen med de konstgjorda luftstruparna i dokumentärserien ”Experimenten”.

– Han bygger upp stora lögner i små steg gradvis tills de spricker. På det viset lurade han inte bara Benita, utan också hennes vänner, tonårsdotter, familj och arbetskolleger till henne. Jag tror att han lurade sig själv till slut genom att tro på lögnerna, säger Bo Lindquist.

Utlovar århundradets bröllop

När Alexander första gången träffar den italienske kirurgen och forskaren för en NBC-intervju faller hon snabbt för hans intelligens, humor och hans extravaganta vanor och romantiska gester.

Macchiariani friar och utlovar århundradets bröllop. Men bara ett par månader innan bröllopsdagen upptäcker Benita Alexander, som anlitat en privatdetektiv, att allt inte är så rosenrött som det verkar.

Något bröllop är inte planerat. Påvens agenda är fullspäckad med bland annat en resa till Sydamerika den dagen och Bill Clinton har aldrig hört talas om någon inbjudan till det blivande paret Macchiarini.

Macchiarini svarar då att han inte bara är doktor, utan också är utbildad prickskytt och en del av ett CIA-nätverk av läkare.

”Därför är all information om vigseln en statshemlighet”, förklarar han.

Varnar KI i mejl

Privatdetektiven upptäcker också att Paolo Macchiarini fortfarande är gift med sin italienska fru.

Benita Alexander, som vid den här tidpunkten har sagt upp sig från jobbet som producent på NBC för att flytta till Barcelona, inser nu att om Macchiarini ljugit så mycket för henne, hennes släkt och vänner, så ljuger han antagligen lika mycket om sitt yrkesliv också.

Hon skriver därför 2015 ett mejl till Karolinska Institutet i Solna för att varna dem.

I dokumentären försöker Benita Alexander även att konfrontera Paolo Macchiarini och ringer upp honom. Macchiarini väljer att inte kommentera.

SVT Nyheter har sökt Macchiarini utan resultat. Hans svenska advokat, Björn Hurtig, säger till SVT att Macchiarini inte lämnar några kommentarer om dokumentären.

Dokumentären ”He lied about everything” sänds på Investigation Discovery samt på Dplay.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet