Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Norén berättar hur du bokar billigast flyg, tåg, hotell och hyrbil till semestern i sommar. Foto: Sebastian Comar Alm/SVT

Så bokar du billigast flygbiljett, hotell och bil

Uppdaterad
Publicerad

Det är en konst att boka flyg, tåg, hyrbil och hotell utan att ruinera sig – men det går att ”hacka” systemet.

Samma resa kan kosta hälften så mycket om du bokar den vid rätt tidpunkt. I videon berättar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om knepen för att komma så billigt undan som möjligt.

För många svenskar råder tuffa tider som pressar plånboken och privatekonomin. Inflationen märks extra mycket på resor och hotell. De senaste tre åren har transporttjänster, enligt SCB, ökat med 17 procent. Paketresor har blivit 23 procent dyrare, medan prisrusningen toppas av hotell, där det nu kostar 41 procent mer att checka in.

Men den som har möjlighet till senare semester i sommar kan spara in fördyringen.

– I slutet av juni och i juli är priserna som högst. Den som reser i Europa vecka 34 i stället för vecka 27 kan spara 44 procent på priset, menar Per Christiansen, reseexpert på Momondo.

Flexibilitet kan löna sig

Paketresor hos resebyråer har oftast en prislista som ligger fast en viss tid. Men plockar man ihop resa och boende själv så köper man en tjänst på en marknad där priset rör sig kontinuerligt, styrt av utbud och efterfrågan. Det påminner om att handla på börsen, priset kan röra sig snabbt både uppåt och neråt. Och alla priser rör sig inte i takt.

– När det gäller hur långt i förväg man ska boka en biljett för att få så lågt pris som möjligt varierar det mellan olika destinationer, berättar Flygresors vd Mattias Nyman.

Men precis som på börsen finns det vissa tumregler att följa för att undvika att köpa på toppen. Den som är flexibel med datum har störst chans att göra en bra deal. Särskilt om man är tidigt ute. Men det finns fyndchanser även närmare inpå avresa.

För ett populärt resmål som Alicante kan det vara nästan dubbelt så dyrt att råka boka vid fel tidpunkt. I videon ser du när det är bäst att passa på för att boka flyg, tåg, hotell och hyrbil.

Så här fick vi fram svaren från resebolagen

Vi bad prisjämförelsesajterna Flygresor, Google Flights, Momondo och Expedia att ta fram data över pristrender för flygresor (för de två sistnämnda även för hotell och hyrbil). Vi frågade även flygbolagen SAS, Norwegian och KLM (Ryanair svarade inte), samt tågbolagen SJ och MTRX hur deras prisalgoritm fungerar. Det här är frågorna vi ställde:

1. Hur långt i förväg är det billigast att boka?

2. När på året är det billigast att resa?

3. När i veckan är det billigast att resa?

4. När i veckan är det billigast att göra bokningen?

5. Blir det dyrare (exempelvis genom cookies) om jag kollar priset, men inte bokar direkt och sedan gör om sökningen på samma resa?

Svaren varierade sinsemellan på flera av punkterna. De svar som mest liknade varandra utgör grund för sammanfattningen i videon ovan.

På fråga 5 svarade de tillfrågade flygbolagen att de inte använder sig av sådan prismanipulation, och prisjämförelsesajterna lyfter fram att de anonymiserar sökandet i förhållande till de som bestämmer priset: flygbolag och resebyråer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.