Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera kuratorer som SVT pratat med vittnar om anmälningar som avslutas av socialtjänsten innan de ens börjat utredas. – Jag vet att vi missar barn i dag, och vi kommer missa barn framåt. Det är det som gör ont, säger kuratorn Alexandra Woxlin.

Så drabbar kaoset i socialtjänsten skolorna: “Vet att vi missar barn”

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten larmar om att rättsäkerheten i Sverige är hotad. Särskilt drabbat är arbetet med barn och unga.

För SVT Nyheter beskriver flera kuratorer kontakten med socialtjänsten som “ett lotteri” och vittnar om anmälningar som aldrig handläggs.

Enligt en rapport från fackförbundet Vision står socialtjänsten inför flera allvarliga utmaningar. Bristen på resurser och personal uppges vara så stor att rättssäkerheten är hotad. 

Två verksamhetsområden sticker ut särskilt: äldreomsorgen och stödet till barn och unga. Till SVT Nyheter säger Vision att det “inte går att beskriva situationen som något annat än kritisk”.

Orosanmälningar läggs ner

Socialtjänsten har ett omfattande samverkansuppdrag med andra viktiga samhällsfunktioner, bland annat skolan.

För SVT vittnar personal inom elevhälsa över hela landet om en ohållbar arbetssituation som trissas upp av särskilt försvårande omständigheter: Gängens nyrekryteringar av unga personer. Våld i familjer – och i skolan. Barn som förs bort av sina föräldrar. 

Vid allvarliga misstankar ska skolan kontakta socialtjänsten. Men flera kuratorer som SVT pratat med vittnar om orosanmälningar som läggs ner innan de ens börjat utredas.   

– Vi har exempelvis larmat om att barn, som vi misstänker har förts ur landet, inte dyker upp till skolan. Flera gånger har dessa anmälningar inte ens lett till utredning, säger en person som jobbar inom elevhälsan till SVT.

Hur motiverar socialtjänsten det?  

– Med att de inte når föräldrarna. Men det gör ju inte vi heller, det är ju därför vi har hört av oss.  

Saknas resurser

Många skolor i landets mest utsatta regioner kämpar med en ökande gängkriminalitet som smyger ner i åldrarna. Av de 8 922 personer som polisen i slutet av 2022 pekade ut som nätverkskriminella i landet är 1 300 personer under 18 år, enligt polisens statistik.

Finns det tillräckliga resurser för skolorna att jobba förebyggande mot gängkriminalitet?  

– Nej, det är lite av ett lotteri vilka som får hjälp, säger Alexandra Woxlin, kurator i Stockholm.

2021 genomförde Socialstyrelsen en nationell kartläggning om varför orosanmälningar läggs ner. Nationellt kom man fram till att 55 procent av alla orosanmälningar leder till en faktisk utredning. Av alla orosanmälningar som kommer in till socialtjänsten räknar man med att ungefär en femtedel kommer från skolan.

Samtidigt identifierade myndigheten några gemensamma tendenser i varför vissa anmälningar läggs ned. Det kan röra sig om:

• Underrättelser från polisen som rör barnet och handlar om mindre förseelser och förstagångsförbrytelser.

• När informationen i anmälan saknar en beskrivning om oro för det aktuella barnet. 

• När barnet och familjen redan har insatser från socialtjänsten eller andra huvudmän som bedöms vara de bästa i nuläget. 

• När föräldrar själva bedöms kunna ta ansvar för att hantera problemet, alternativt söka stöd på egen hand. 

• När anmälan innehåller information som tidigare har utretts och det inte framkommit någon ny information.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.