Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag låg i soffan hela dagarna och jag klarade inte av att göra enkla vardagssysslor, säger Annelie Westerlund. Foto: Michael Jansson, SVT

Så förändrades Annelies liv efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Från högintensiv träning och ridning flera dagar i veckan till total orkeslöshet, hjärntrötthet och smärtor som kan vara i dagar.
För Annelie Westerlund från Ekerö utanför Stockholm har livet förändrats totalt efter det att hon fick covid-19.

– Jag låg i soffan hela dagarna och jag klarade inte av att göra enkla vardagssysslor. Det var då jag kände att jag inte kan leva så här, säger Annelie Westerlund. 

Läkaren konstaterade att hon led av postcovid. Det är en relativt ny diagnos som togs fram av världshälsoorganisationen WHO i mitten av oktober 2020.  

Syftet är att vården ska använda termen för kvarstående symptom eller sena besvär efter covid-19. Den saknar dock definition och utreds fortfarande av WHO. 

SVT:s kartläggning visar att över 25000 personer i Sverige nu fått diagnosen.  

Blev bättre av rehabilitering 

I takt med att allt fler postcovid-mottagningar öppnar och studier på postcovid görs rehabiliteras också fler för sina besvär. Annelie har deltagit i en studie på Sankt Görans sjukhus i Stockholm och fick därigenom träffa läkare, psykolog, arbetsterapeut och fysioterapeut tre gånger i veckan. 

När SVT träffar Annelie har hon precis avslutat det tio veckors långa programmet. Hon säger att hon mår mycket bättre idag än innan studien, men att hon fortfarande har en bit kvar till att vara helt återställd. 

- Mitt liv är väldigt lugnt, jag har fått lära mig att ta en sak i taget. Jag har varit duktig på att planera innan men nu måste jag planera in vila, det har jag inte behövt göra förut. 

Se mer i videon ovan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet