Det försämrade säkerhetsläget i Sverige har påverkat myndigheternas arbete under en längre tid. Polisen hör till dem som anpassat sig allra mest.
– Vi har successivt höjt oss i takt med att hotbilden har eskalerat, sa Peter Ågren, biträdande kommenderingschef i polisregion Stockholms antiterrorinsats, till SVT Nyheter tidigare i veckan.
När terrorhotnivån höjdes tog de till en rad åtgärder för att intensifiera arbetet. Man ökade samarbetet med Säpo och projektet Redex, reduktion av extremistmiljöer. Så kallad “internetspaning” och “cyberförmåga” har förstärkts för att undvika cyberattacker. Genom samverkan med Tullverket, Kustbevakningen och Säkerhetspolisen har arbetet vid och nära gränsen förstärkts. Därtill har man ökat samarbetet med evenemangsarrangörer – trots att det än så länge inte dykt upp något konkret hot.
Ökad bevakning
Polisen är inte de enda vars arbete påverkas. Stockholms lokaltrafik, SL, gick redan den 28 juli upp i förstärkningsläge, vilket SVT Nyheter rapporterat om tidigare.
Det innebär dels att närvaron av trygghetspersonal har förstärkts, dels att bevakningen av de omkring 5 000 kameror som finns i tunnelbanan har ökat.
Katastrofplan redo
Vid traumaenheten på Nya Karolinska i Solna är personalen van vid att hantera de allra värsta skadorna – trafikolyckor, bränder och skjutningar. Just därför har deras arbete inte förändrats särskilt mycket i och med det förändrade säkerhetsläget.
– Det finns så klart en medvetenhet om det – alla är lite på tå. Men i stort sett fungerar det som vanligt, säger verksamhetschef Gunnar Sandersjöö.
I samband med sommarens koranbränningar trappades ändå beredskapen upp. Katastrofplaner skrevs ut och hänger nu runt om på sjukhuset.
– Finns det tillräckligt många svårt skadade sätts planen igång på någon minut. Vi är definitivt redo.
Följ med in på traumaenheten i klippet ovan.