De som flyger med SAS ska ha munskydd. Foto: Adam Ihse/TT

Så försöker några resebolag förhindra smittspridning ombord

Uppdaterad
Publicerad

I morgon hävs restriktionerna för inrikesresor och resebolagen har sett en ökad efterfrågan på biljetter. Men än är inte coronapandemin över och flera resebolag har infört regler ombord för att förhindra smittspridning.

SAS

Den som vill flyga med SAS ska ha munskydd. Det gäller till den sista augusti. Kravet gäller dock inte barn under sex år. Serveringen ombord slopas och passagerare placeras så luftigt som möjligt.

SJ

Endast hälften av sittplatserna kan bokas på SJ:s snabb-, natt och intercitytåg. Platsen bredvid en renenär bör därför vara tom, men familjer kan till exempel sitta tillsammans. Det gäller för resor till och med den 30 juni. Serveringen ombord har minskat. Regionaltåg i rusningstrafik har förlängts.

Till följd av tidigare rekommendationer gällande icke nödvändiga resor inrikes valde SJ att uppgradera ej ombokningsbara biljetter från den 19 mars till och med 5 juli 2020 så att dessa nu är ombokningsbara.

SJ har även sänkt priset för ombokningsbara biljett så att de kostar lika mycket som de som inte kan ombokas.

Flixbus

Bolaget rengör sina bussar inför varje resa, har handsprit vid dörrarna, tillåter endast påstigning via bakdörrarna, blockerar de två första raderna bakom föraren och låter passagerarna själva hantera sitt bagage.

Destination Gotland

Alla som kliver ombord måste bekräfta att de inte har coronarelaterade symtom. Sittplatser har begränsats och värdar ombord ska se till att resenärer håller avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.