Det ökade resandet med kollektivtrafiken är en anledning till oro, enligt Helena Leufstadius, vd Svensk kollektivtrafik. Foto: Henrik Montgomery/Nils Petter Nilsson/TT

Stor oro för ökat resande

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 juni hävs reserekommendationerna för inrikesresor i Sverige, men redan nu märks en tydlig ökning i resandet med kollektivtrafiken, vilket är en stor anledning till oro enligt branschorganisationen Svensk kollektivtrafik.

– Jag känner en enorm oro, hur ska vi hantera detta? Frågade sig Helena Leufstadius, vd för organisationen.

Under pandemin har branschorganisationen Svensk kollektivtrafik framför allt jobbat med att trygga kollektivtrafiken för de som verkligen måste använda sig av den och lyckats uppnå mindre trängsel bland resenärerna. Men resandet ökar igen och med detta – trängseln.  

– Vi ser att resandet har börjat öka runt om i Sverige. Vi har respekt för detta, men jag känner en enorm oro. Hur ska vi kunna hantera detta, frågade sig Helena Leufstadius, under dagens presskonferens.

Den stora oron ligger i att sommaren ser annorlunda ut än den vanligtvis gör. Detta gör det svårt för medlemmarna i Svensk kollektivtrafik att förutse när och var det kommer att uppstå situationer som innefattar mycket trängsel, enligt Helena Leufstadius.  

– Därför väljer vi att vädja till er som planerar att resa i sommar – följ resedirektiven som kommer. Och framför allt, ta ett enormt självständigt ansvar för att göra detta så tryggt som möjligt, säger hon.

Lyssna på personalen

Det kommer inte bli möjligt att boka platser på resor de resor som tillhandahålls av Svensk kollektivtrafik, därför är det särskilt viktigt att lyssna på ombordpersonalens anvisningar, menar Helena Leufstadius.  

– Om du åker kollektivt och upplever obehag vid exempelvis trängsel, så är det du som måste ta beslutet att antingen gå av, ta nästa tur, eller välja en annan resväg. Det är du som individ som måste ta beslutet, säger Helena Leufstadius.   

Hon menar också att det kan handla om att kanske avstå helt från att resa. 

Trängseldefinition

Organisationen välkomnar de förtydligade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som idag presenterades men menar att en del viktiga aspekter saknas.

– Vi saknar svar på flera frågor, bland annat, vad är definitionen på trängsel? Det som är trångt för en, är kanske inte det för en annan.

Detta bör förtydligas så att företagen ska veta hur man ska hantera trängselsituationer, enligt Helena Leufstadius.

– Vår förhoppning är att vi tillsammans med FHM, arbetsmiljöverket, smittskyddsläkarna, och samtliga våra medlemmar tillsammans kan göra en kraftfull kampanj med information till våra resenärer om det personliga ansvaret, för att kunna göra det tryggt för de som verkligen måste åka säger Helena Leufstadius.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.