Foto: TT

Norges besked: Öppnar inte gränsen till Sverige i sommar – men Gotland undantas

Uppdaterad
Publicerad

Norge presenterade sina nya resedirektiv på fredagseftermiddagen.
Och där fortsätter man att avråda från resor till Sverige – förutom till Gotland.
– I Sverige är det bara Gotland som uppfyller kriterierna, säger landets statsminister Erna Solberg.

Den finska regeringen meddelade på torsdagen att man lättar på reserestriktionerna till en rad länder, däribland Norge och Danmark, men inte till Sverige. 

På fredagseftermiddagen förkunnade Norges statsminister Erna Solberg landets nya resedirektiv där hon berättade att man fortsätter avråda invånarna att resa till Sverige men att Gotland undantas.

– I Sverige är det bara Gotland som uppfyller kriterierna, säger Solberg på en pressträff.

”Frihet under ansvar”

Smittorisken bedöms helt enkelt vara för hög i övriga Sverige och de som ändå reser till regioner med stor smittspridning måste sättas i karantän i tio dagar.

– Det är frihet under ansvar. Från den 15 juni öppnar vi för resor mellan de andra nordiska länderna. Men det gäller bara regioner med kontrollerad smitta, säger hon.

Dessutom är gotlänningar välkomna att åka på semester i Norge, men inte andra svenskar.

– Jag hoppas att andra områden i Sverige snart har en smittosituation som tillåter resor, säger hälsominister Bent Høie.

Island går bra att åka till

Beskedet innebär att Island nu är det enda nordiska land som övriga svenskar är välkomna till i sommar. Från och med måndag öppnar Island för samtliga utländska besökare igen med kravet på att testa sig för covid-19 på flygplatsen. 

För inte heller i Danmark är svenska turister välkomna om man inte jobbar eller har sommarstuga i landet.

UD:s avrådan står fast

Samtidigt står UD:s avrådan för alla ickenödvändiga resor fast till den 15 juli där det är ett personligt ansvar som avgör vad som anses som icke nödvändigt. 

Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstads kommun, är bekymrad över läget. 

– Vårt näringsliv består till väldigt stor del av handel och besöksnäring och den stängda gränsen har gjort att många blivit permitterade, sa han tidigare på fredagen i SVT:s Morgonstudion. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet