Foto: SVT

Så fritogs Marilyn, 15, från IS

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång kamp för att frita sin dotter från Islamiska staten lyckades föräldrarna Anki och Pasi. Men den kurdiska säkerhetstjänsten tog åt sig äran för fritagandet av 15-åriga Marilyn från Västsverige. I själva verket var det hennes egna föräldrar som betalade 14.000 dollar till en smugglare som fick Marilyn fri.

Efter två misslyckade försök gick det som ingen trodde skulle gå. Femtonåriga Marilyn och hennes son Emilio lyckades fly från Islamiska staten i den irakiska staden Tel Keppe, norr om Mosul. Under nästan ett år hade då hennes föräldrar kämpat för att få henne därifrån, som SVT tidigare har berättat om i Dokument Inifrån. Från myndigheters håll tog det stopp. Varken polisen eller utrikesdepartementet kan hjälpa familjen. Deras råd har varit att vänta tills kriget är över. Anki och Pasi tar saken i egna händer.

Tvingades gå mellan gränsposter mitt i natten

De kommer i kontakt med Dawood Khalaf, som arbetat som hög tjänsteman i den region där Marilyn befinner sig. Han bor nu i Sverige och har bestämt sig för att hjälpa familjen. I februari i år ger han smugglarna klartecken att än en gång försöka smuggla ut Marilyn. Men det är ingen lätt uppgift. Efter att Marilyns pojkvän Moqtar dött i strider är hon och hennes son övervakad. Planen är att Marilyn ska gå till ett internetkafé i Tel Keppe med Emilio i famnen och möta smugglarna. De som möter upp henne ska säga ett kodord: mamma Anki. Sedan ska färden gå från IS-fästet Tel Keppe, via olika gömställen upp i Sinjarbergen för att slutligen komma in i irakiska Kurdistan. Den sista biten mellan IS och Kurdistans gränsstationer måste de gå mitt i natten, för alla bilar bombas sönder – förklarar mamma Anki för en vettskrämd Marilyn på telefon.

Svenska IS-barnen
Marilyn med Dawood Khalaf som hjälpte henne att fly från IS. Foto: SVT

Åkte till Erbil

De första meddelandena från Irak tyder på att allt misslyckats. Varken smugglarna eller Marilyn hörs av på flera dagar. Tills Dawood Khalaf ringer sent en kväll. Han har fått ett samtal från sin bror som bor i Sinjarbergen i norra Irak. Marilyn och Emilio befinner sig i förvar i Erbil och har lyckats komma ut från IS.

Anki och Pasi flyger till Erbil, men än vågar de inte hoppas.

– Vi har fallit på målsnöret så många gånger så jag vågar inte ta ut något i förskott. När vi ser henne, då är det på riktigt, säger Pasi.

Kurdiska säkerhetstjänsten tog åt sig äran

Men det blir inte riktigt som de tänker sig. Kurdiska säkerhetstjänsten går ut i media och hävdar att de har fritagit Marilyn och Emilio. Nyheten sprider sig som en löpeld över världen och journalisterna ringer. Anki och Pasi har inte ens träffat Marilyn och vet ännu inte säkert var hon är – men på hotellrummet i Erbil får de helt plötsligt se Marilyn på kurdisk tv där hon läser ur ett förberett manus och tackar kurdiska säkerhetstjänsten för att de fritagit henne. Men verkligheten är en annan. Anki och Pasi möter smugglaren på sitt hotellrum där de betalar 14.000 dollar till den person som egentligen är ansvarig för att Marilyn är fri.

Marilyn hålls kvar i förvar hos säkerhetstjänsten och får inte komma därifrån förrän hemresan. Anki och Pasi blir lovade att Marilyn och Emilio ska sitta på planet hem. Efter nio månaders kamp får de äntligen åka hem med sin dotter och sitt barnbarn Emilio.

Marilyn återförenas med sin familj på flyget från Irak, i förgrunden SVT:s Dokument inifråns producent Sanna Klinghoffer som följt familjen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet