Läkarförbundet beskriver på sin hemsida att ”ordinarie arbetstid för läkare kan förläggas på vardagar 07.00–21.00” medan ”jour och beredskap är arbetstid som förläggs utanför ordinarie arbetstid enligt kollektivavtalet”.
Om läkaren under jourtiden utför arbete, och inte bara finns tillgänglig, så ger det enligt det centrala avtalet en ersättning motsvarande 1,5-2 gånger arbetstiden. De lokala kollektivavtalen ger dessutom på många håll en högre ersättning, upp till motsvarande fyra gånger arbetstiden.
LÄS MER: Lag och avtal på fackets hemsida
Det är av detta skäl som till exempel ett antal helgjourpass för läkare kan rendera en stor mängd ersättning, som kan tas ut i form av långa kompledigheter.
I flera lokala avtal har man också kommit överens om att tidsspannet för ordinarie arbetstid ska vara kortare än 7-21, det vill säga att den högre ersättningen vid arbete betalas ut tidigare än 21.
De lokala kollektivavtalen ger på många håll högre ersättning än det centrala avtalet för jour och beredskap.
Inte flest läkare – men många
I debatten framförs ibland påståendet att Sverige skulle ha flest läkare per invånare i hela världen.
Enligt tillgänglig statistik ligger Sverige inte högst upp i toppen vad gäller läkartäthet. Däremot har flera undersökningar genom åren visat att vi befinner oss i det övre skiktet av jämförbara länder.
I en jämförelse som Socialstyrelsen presenterade 2015 hade Sverige till exempel den fjärde högsta lärartätheten i EU/EES-området, och läkartillgången ökade med tio procent mellan 2007 och 2012.
Enligt en OECD-rapport från samma år har Sverige fyra läkare per tusen invånare, vilket placerar oss på en niondeplats bland de 34 OECD-länderna.
Färre läkarbesök
I en tidigare OECD-rapport låg Sverige högre upp – på tredje plats i rankingen. Flest läkare per tusen invånare har Grekland med 6,3 stycken.
Sverige har också upprepade gånger, bland annat av företrädare för Myndigheten för vårdanalys, beskrivits som ett av de OECD-länder som har högst antal läkare per invånare – vilket ställts i kontrast till att vi har färre antal läkarbesök per invånare än andra länder.
Tipsa SVT Nyheters reportrar och diskutera #hyrnotan i sociala medier.