Utrikesdepartementet kan välja olika grader av politiska markeringar och protester mot andra länders agerande. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Så går det till när UD vill protestera

Uppdaterad
Publicerad

En rejäl utskällning. Det är vad en utländsk ambassadör kan räkna med när hen blir uppkallad till UD för ett ”uppriktigt samtal”. I diplomatvärlden finns olika grader av mer eller mindre skarpa protester.

Den allvarligaste formen av protest mot ett annat lands agerande är att förklara en diplomat för persona non grata. Det betyder att diplomaten inte är önskvärd och får lämna landet. Eftersom en diplomat har immunitet och inte kan åtalas enligt strafflagen är detta den hårdaste åtgärd som kan vidtas.

”Ovanligt”

– Det är ganska ovanligt och används nästan uteslutande mot diplomater som ertappats med olovlig underrättelseverksamhet, spionage, säger Berndt Fredriksson, tidigare arkivchef på UD.

Det är oftast chefen för protokollavdelningen som leder det ”uppriktiga samtalet”, som i de flesta fall handlar om en muntlig uppsträckning eller tillrättavisning. Det anses vara en skarpare markering om ett skriftligt dokument, en så kallad Aide-mémoire, överlämnas med reprimanden till  ambassadtjänstemannen. En diplomat kan även bli uppkallad för ett klargörande samtal.

Sekretess

Budskapet i ”det uppriktiga samtalet” handlar om att markera att man inte accepterar agerandet, men för att inte chikanera landet i fråga råder sträng sekretess om innehållet.

Även om samtalet med en utländsk ambassadör omfattas av sekretess kan UD välja att offentliggöra att mötet ägt rum för att signalera att man har protesterat.

Påtryckningar från Kina

Så skedde i fallet med den inställda FN-konferensen i Stockholm tidigare i år. 250 personer – inklusive den svenske biståndsministern Peter Eriksson – var inbjudna att högtidlighålla FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. SVT Nyheter kunde avslöja att konferensen ställldes in med kort varsel efter påtryckningar från Kina.

Efter kritik från oppositionen uppgav UD offentligt att ”kabinettssekreterare Annika Söder understrukit vikten av att respektera yttrandefriheten” i ett möte med Kinas ambassadör.

Gränskränkningar

När det gäller militära gränskränkningar av svenskt territorium anmäls de av försvaret till UD som kallar upp det skyldiga landets ambassadör.

– Då förklaras att Sverige värnar sitt territorium och inte kan acceptera beteendet från den främmande makten. Oftast blir svaret en ursäkt och en förklaring om ”ett tillfälligt misstag”, säger Berndt Fredriksson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.