Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du vittnesmål från de två ordningsvakter som misstänks för vållande till annans död i samband med ett ingripande mot en aggressiv man i tunnelbanan i Stockholm. Foto: Privat

Filmen visar ingripandet i tunnelbanan: ”Starkt bevisvärde”

Uppdaterad
Publicerad

En ordningsvakt håller sin arm runt halsen på en man som ligger på ett perronggolv.

Det visar en film från ingripandet vid Rådmansgatans tunnelbanestation, som SVT tagit del av.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem anser att filmen visar vad han uppfattar som ett ”strypgrepp”.

Två ordningsvakter misstänks för grovt vållande till annans död efter ingripandet mot en man som ska ha uppträtt stökigt på en tunnelbaneperrong i Stockholm. Mannen förlorade medvetandet och fördes till sjukhus där han konstaterades avliden. SVT har tagit del av en film som visar delar av händelseförloppet.

En annan film som tidigare publicerats på sociala medier visar hur en av vakterna med en manöver tar ned mannen på golvet. I inledningen av den film som SVT tagit del av syns en av vakterna hålla i mannen som ligger på mage på perrongen.

SVT Nyheter granskar

Frågar om mannen andas

Vidare ser det ut som att en av vakterna håller sin arm runt halsen på mannen medan den andra under en kort stund ser ut att trycka ned hans huvud i greppet.

Den ena vakten frågar den andra om mannen andas. Frågan hinner upprepas innan den andra vakten svarar ”Nej”. Då släpper den första vakten sitt grepp om mannen, som till synes ligger helt stilla.

Ytterligare en film som sprids på sociala medier har fångat en större del av händelseförloppet.  

Tillsammans med den film som SVT tidigare tagit del visar den att det tog över tre minuter från det att ordningsvakterna först började undra om mannen andades till dess att hjärt- och lungräddning påbörjades.

Alhem: Starkt bevisvärde

Sven-Erik Alhem, pensionerad överåklagare och förbundsordförande i Brottsofferjouren menar att filmen har ett ”utomordentligt starkt bevisvärde för själva fasthållandet”.

– Man kan se att det är ett långvarigt strypgrepp, som jag uppfattar det. Det är aldrig ofarligt med ett strypgrepp och det bör undvikas till varje pris.

Enligt Alhem kan filmen tillsammans med andra iakttagelser, vittnesuppgifter och rättsläkarens bedömning åskådliggöra händelseförloppet ganska bra. Samtidigt betonar han att det är tydligt att det är ett ingripande som sker efter en tumultartad situation.

– Man kan inte genom den här filmen veta exakt hur ordningsvakterna har reagerat och agerat till en början. Man får alltid vara väldigt försiktig med vad man ser när man kan ana att det finns ett händelseförlopp som är lite mer omfattande än det som åskådliggörs via en film.

De två ordningsvakterna som suttit anhållna efter händelsen släpptes på måndagen, men är fortfarande misstänkta för grovt vållande till annans död. Båda nekar till brott.

Vet du mer – kontakta SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet