Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Kristdemokraterna

Så gick det till när KD rensade ut nazister

Uppdaterad
Publicerad

En av Kristdemokraternas grundare var nazist. Det påstod Jimmie Åkesson, SD i måndagens Aktuellt. KD svarade att det inte stämmer. Men riktigt så enkelt är det inte. SVT Nyheters utrikesreporter Christian Catomeris reder ut.

Efter att SD:s Jimmie Åkesson i Aktuellt påstått att en av grundarna till KD var nazist bemötte partiet detta, tillbakavisade partiet detta. ”Enskilda personer som inte delade partiets värdegrund försökte i partiets ungdom att ta sig in men misslyckades”, svarade KD. Här är vad som hände:

Det sker i mitten av 1960-talet då Kristen Demokratisk Samling grundas. Medier avslöjar då att högt uppsatta personer i partiet, till exempel läkaren Åke Berglund liksom förstanamnet på Stockholmslistan Harald Ljungström, har varit ledande eller mycket aktiva nazister under och efter andra världskriget.

Uppfattades inte som ett problem

Pressekreteraren Lennart Aae har ett förflutet i Nordiska Rikspartiet där han delat ut antisemitiska flygblad med påståendet att Anne Franks dagbok är ett falsarium ( från och med 1996 ingår Aae i styrelsen för det tyska nazianstrukna NPD). Det tycks som om KDS grundare Lewi Pethrus känt till deras bakgrund och inte uppfattat den som ett problem. Efter mediauppmärksamheten utreds dock frågan internt av KDS, vilket leder till att flera namn rensas ut ur partiet.

Nazistkopplingarna i KDS ska ses i ett större sammanhang.  Till skillnad från många av de länder som dragits in i andra världskriget kommer Sverige inte se sig nödgat att göra upp med sitt mörka förflutna. I detta förflutna ryms både rasbiologiska tänkesätt och högt uppsatta samhällsmedborgare med starka kopplingar till nazismen.

I Sverige slip­per i regel personer med denna bakgrund både svartlistning och obehagliga frågor. Något hinder för en karriär, inklusive i politiken tycks det knappast ha varit. Några exempel:

  • Clarkson, Rolf. Ledare för det naziorienterade Fosterländsk Ung­dom i slutet av 30-talet. Moderat riksdagsledamot.
  • Edenman, Ragnar. Medgrundare av fascistiska Förbundet det nya Sverige 1930 tillsammans med Per
  • Engdahl. Sakkunnig i regerings­kansliet 1946, socialdemokratisk ecklesiastikminister 1957–67, lands­hövding i Uppsala län m.m.
  • Rodhe, Birgit. En av de mest aktiva medlemmarna i Förbundet Nya Sverige. Folkpartistisk skolminister i slutet av 70-talet.
  • Sundman, Per-Olof. Gick med i Lindholmsnazisterna 1939. Hjälpte till att smuggla och gömma nazister och landsförrädare i Norge ef­ter kriget. Riksdagsman för centerpartiet, författare och ledamot av Svenska Akademien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer