Många anstalter beskriver en ohållbar arbetsmiljö och en tystnadskultur där personer som kritiserar organisationen motarbetas. Foto: TT

Så gjordes kartläggningen om säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit många signaler från kriminalvården om att arbetssituationen är pressad. Det har rapporterats om överbeläggningar på våra fängelser och personalsituationen är ansträngd. För att få en så bred bild som möjligt skickade vi ut en skriftlig enkät till anstalterna med högst säkerhetsnivå.

Frågorna som ligger till grund för vår granskning gick ut till samtliga klass 1- och klass 2-anstalter i Sverige. Det är slutna anstalter i de två högsta säkerhetsnivåerna. På klass 1-anstalter sitter de mest riskfyllda brottslingarna.

Enkäten gick ut till ett av kriminalvårdarnas stora fackförbund Seko. Representanter på respektive anstalt fick möjlighet att svara på SVT:s frågor.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Totalt kontaktades 34 anstalter, sju anstalter i klass 1 med den högsta säkerhetsnivån och 27 klass 2-anstalter. Av dessa svarade 22 anstalter vilket gav en bra svarsfrekvens på 64,7 procent. Bland klass 1-anstalterna svarade sex av sju.

Vi ville framförallt fråga hur kriminalvårdarna upplever att arbetsmiljön och säkerheten påverkas med den högre beläggningsgraden. Men frågorna handlade även om möjligheterna att erbjuda utbildnings- och programverksamhet, samt hur kriminalvårdens ledning klarar av att lösa utmaningarna.

Genom enkäten fick vi ett stort antal fritextsvar som beskrev arbetsmiljön och förutsättningarna och gav en bred bild av anstalternas utmaningar.

Osäker arbetsmiljö

Bilden som tecknades var ganska samstämmig: En majoritet av de fackliga representanterna (59 procent) anser att anstalterna inte klarar av att hålla en säker arbetsmiljö för personal och intagna.

Personalen beskrivs som trött på grund av för hög arbetsbelastning, många ordinarie har slutat och det råder stor brist på utbildad personal. Många av de fackliga representanterna uppger att anstalterna har problem att erbjuda utbildnings- och programverksamhet för de intagna i rimlig tid.

Det saknas platser på grund av överbeläggningar och det saknas utbildnings- och programledare, enligt de svarande.

Tystnadskultur

En majoritet av de fackliga representanterna (59 procent) anser att ledningen klarar kriminalvårdens utmaningar dåligt eller mycket dåligt. I fritextsvaren uppges att personalpolitiken är dålig och att erfaren personal inte värdesätts.

Flera menar att ledningen inte tar sitt arbetsmiljöansvar. En sak som många lyfter är att det finns en tystnadskultur där personer som kritiserar organisationen motarbetas och hamnar i ”frysboxen”, samt att det är en mycket sluten organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Mer i ämnet