I dag har tidningen Kollega publicerat en undersökning som visar att var fjärde kvinna och tjugonde man utsatts för sexuella trakasserier.
Att vara sexuellt trakasserad kan innebära mycket. Det definieras i lagen som ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet.
Viktigt att säga ifrån
Det är den som utsätts som avgör vad som är kränkande, men enligt lagtexten måste den som trakasserar veta att beteendet är kränkande och ovälkommet och det blir då viktigt för den som utsatts att säga ifrån på ett tydligt sätt. I vissa fall som det i Lindas är det dock så tydligt att det inte kan krävs att man säger ifrån.
I diskrimineringslagen, där sexuella trakasserier definieras, läggs ett stor ansvar på arbetsplatsen. Arbetsgivaren är skyldig att utreda och sätta som för sextrakasserier på jobbet.
Handbok om trakasserier
Fackförbundet TCO släppte tidigare i år boken ”Bryt tystnaden” om sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Där uppmanar de arbetsgivare att tydligt klargöra att trakasserier är oacceptabla på arbetsplatsen. Det finns även några konkreta tips om vad man bör göra om man känner sig utsatt eller kränkt.
- Lägg märke till situationen. Ignorera inte din känsla, utan stanna upp och fundera; Vad hände här? Kvinnor i synnerhet är uppfostrade att förminska sina problem, men kom ihåg att du har rätt att känna dig fysiskt och känslomässigt trygg på jobbet.
- Säg ifrån. Sätt ord på vad som händer, till exempel: ”Du stirrar mycket på mig, det känns obehagligt, kan du vara snäll att sluta med det.”
- Dokumentera. Om beteendet inte upphör, dokumentera vad som händer, skriv upp vad som skett och vad du gjorde. Spara sms, lappar eller mejl som känns trakasserande eller olustiga. Kom dock ihåg att det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsplatsen. Har trakasserierna gått för långt utan att chefen agerat, har hen förmodligen brutit mot lagen.
- Berätta vad som hänt för din arbetsgivare. Du kan också få hjälp av skyddsombud eller fackligt ombud. Det viktiga är att du inte ska behöva hantera konflikten ensam.
- Anmäl. Om personen inte slutar, eller situationen eskalerar, anmäl det som hänt. I första hand måste du vända dig till din chef, om hen inte gör något för att lösa situationen kan du vända dig till facket eller Diskrimineringsombudsmannen, DO. Du kan utöver det anmäla personen som trakasserar dig till polisen eftersom vissa handlingar är brottsliga. Men en polisanmälan kan inte lösa situationen på arbetsplatsen.