Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hanterar du jobbångesten efter semestern – hör psykologens bästa tips i videon ovan.

Fem tips: Så klarar du jobbångesten efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Det är skillnad på ångest och ångest när oron inför första dagen på jobbet infinner sig. Se till att mjukstarta, råder psykologen Siri Helle – och om inte semestern räckte till för att ladda batterierna kan det vara läge att göra en stor förändring.

– Sök ett nytt jobb eller sök hjälp hos vårdcentralen eller företagshälsan, säger hon i Morgonstudion.

Med juli i backspegeln börjar många arbeta igen och många gör det med en känsla av oro i kroppen. Mental förberedelse dagen innan, och att planera den första arbetsdagen med sitt mående i åtanke, är två av Siri Helles tips.

– Det kan vara bra att ha en mjuk övergång så att det inte blir så att man pang bara rusar in. Att man kanske tar den där sista dagen till att förbereda matlådor, säger hon till SVT.

Fasa in sig i arbetet

Om det är möjligt att arbete på distans de första dagarna eller första veckan kan det underlätta övergången. Och med planering behöver inte den första dagen på arbetsplatsen kännas som en störtdykning.

– Unna dig att lägga in pauser i kalendern och avsätta lite längre luncher eller kaffepauser för att komma ikapp med kollegor, säger Siri Helle, som tidigare arbetat med behandling av stress, depression och relationsproblem.

Vid svårare ångest

– Alla känslor är ju en signal till sig själv som det kan vara bra att lyssna på. Vad är det jag oroar mig för? säger Siri Helle.

Handlar det om rädslan att falla tillbaka i den inrutade vardagens gamla vanor kan det vara ett ypperligt tillfälle att exempelvis börja träna på lunchen, enligt henne. Handlar det däremot om en rädsla för jobbet i sig kan det behövas större förändringar.

– Det är normalt och mänskligt att känna sig nere och trött, men känner man sig utmattad – att semestern inte räckte till för att ladda batterierna – eller känner man att man vantrivs med jobbet kan det vara läge att prata med chefen om nya arbetsuppgifter eller möjligheten att jobba på distans, säger Siri Helle.

– I vissa fall kan det handla om att söka ett nytt jobb. Eller att söka hjälp. Gå till vårdcentralen eller företagshälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.