Översta raden fr.v: Titti Schultz, Karin Hübinette, Jenny Alversjö. Undre raden fr.v: Fridah Jönsson, Maria Sveland, Ann-Charlotte Marteus Foto: SVT

Så här låter ”#Nätkärlek”

Uppdaterad
Publicerad

När Uppdrag Granskning berättade om mängden hot och hat kvinnor i offentligheten får ta emot i sin vardag, var det många som ville visa sitt stöd. Här berättar några av de kvinnor som i UG berättade om näthatet, om alla uppmuntrande mejl och tweets de fått skickade till sig efter granskningen.

Efter den stora granskningen av näthat tog ”Nätkärlek” över på nätet för en stund.

På både Twitter och Facebook flödade hashtagen och nätkampanjen, som på initiativ av designern Jesper Eriksson uppmanar människor att visa uppskattning och kärlek till favoritjournalisten.

UG – Näthat

För flera av de kvinnor som i Uppdrag Granskning läste upp hur de bemöts i mejl och kommentarsfält, har nätkärleken rasat in i meljkorgen och på Twitter. När Uppdrag Granskning berättade om mängden hot och hat dessa kvinnor får ta emot i sin vardag, var det många som ville visa sitt stöd.

– Det är så överväldigande och fint. Det klart att det här hatet fortfarande är ett problem och kommer fortsätta. Men jag tror att man kommer vara bättre rustad nästa gång man stöter på det, för då har man de här fina hälsningarna med sig, säger programledaren Jenny Alversjö, som var en av de som deltog i UG:s granskning.

Så här låter några av kärlekshälsningarna:

Till Jenny Alversjö, programledare TV4

”All värme, kärlek, tillit och hopp till dig för att du orkar, vågar och är ett så fint föredöme för oss alla kvinnor!”, från Lena.

”Jag blev så ledsen när jag såg ug och vad ni får utstå. Jag vill nu bara säga att jag verkligen högaktar att ni går ut med detta näthat. När jag hörde vad som skrevs till kvinnor så skämdes jag för att vara man. Jag hoppas det blir en lagändring och att det minskar drastiskt.”, från Per.

Till Fridah Jönsson, frilansskribent

Jag tycker att ni gjorde en enorm insats för att tydliggöra vad som pågår.

Hatet och hoten får inte fortsätta utan måste ut i offentligheten! Det ni gjorde blir viktiga förebilder för alla oss andra som också behöver ta kampen.”, från Kerstin.

”Ni är helt enkelt bäst allihopa.”, från Petteri.

Till Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent Expressen

”Tack för du ställde upp i UG. Bara fortsätt, vi är många som står bakom dig och hejar på och gör vad vi kan i de mindre sammanhangen. Som att anmäla hatiska sidor på Facebook.”

”Jag fick faktiskt gråten i halsen när jag såg er, en efter en, läsa upp dessa fasanfulla spyor. Jag hyllar er, ni modiga vackra och underbara kvinnor som tillför vårt samhälle massor av intelligenta tankar.”

Till Maria Sveland, journalist och författare

”Jag hoppas (och tror) att du är stark nog att stå emot okunskap och rädsla hos personer som hatar. För håll i hatten! vinden har vänt och här kommer kärlek. Kärlek från mig och hela Malmö.”, från Leo.

”Som ung feminist är du en av mina stora förebilder och jag vill att du ska veta hur inspirerande och stärkande det är när kvinnor som du står upp emot orättvisor, säger ifrån och vågar stå på dig. Stort tack och all kärlek till dig!”, från Sara.

Till Anna-Klara Bratt, chefredaktör Feministiskt Perspektiv

”Vår mamma lärde oss att älska kvinnor genom sig själv.Jag ber om ursäkt för alla dessa som kallar sig män och anfaller kvinnor på nätet med en massa hot. Jag skäms som man.Vi är förmodligen många som skäms. Men vi är också många som älskar er över allt annat. Vi kommer ju från er.”, från Urban.

”Efter att ha sett uppdrag granskning om Näthat är jag ganska spak. Vilken okänd värld av aggressiva konstiga människor det finns. Jag skäms så innerligt å dessa stackars vilseledda, respektlösa människors vägnar så det saknas nästan ord.”, från Henrik.

Se programledarna Karin Hübinette, SVT, Titti Schultz, Rix FM och Jenny Alversjö, TV4 läsa upp några hälsningar i klippet högst upp i artikeln. Reporter: Pia Fridén, fotograf: Peter Ström.

Efter uppmärksamheten kring Uppdrag Gransknings program om näthatet har nu SVT beslutat att programmet ska ligga kvar på SVT Play i ett år, istället för den vanliga månaden. Här kan du se hela programmet igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet