De flesta väljare befinner sig fortfarande i mitten. Det skapar potential för nya samarbeten där tidigare allianser och koalitioner efter höger/vänster-skalan bryts, enligt professor Henrik Ekengren Oscarsson. Foto: SVT

Så har M närmat sig SD i det nya politiska landskapet

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna bryr sig allt mindre om fördelningspolitik och allt mer om sociala och kulturella värderingar. För många partier har det blivit en utmaning att hitta hem i det nya systemet. – Det går väldigt fort just nu, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i SVT:s Agenda.

Vi är vana vid att placera partierna i en skala från vänster till höger. Men sedan ett par år tillbaka har Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, sett ett nytt fenomen inom svensk politik. Den så kallade Gal/Tan- skalan beskriver en ny dimension som spelar en allt större roll för väljarna.  

– Det blir en uppdelning mellan människor som ser stora möjligheter med den samhällsutveckling som sker just nu med en stor globalisering och mångkultur. På andra sidan har vi en väldigt stark motreaktion med människor som är oroade och bekymrade och ser det som ett stort hot. 

Sociala värden på spel

I den nya dimensionen samlas gröna, alternativa och liberala globalister (GAL) i topp på figuren med traditionalistiskt konservativa, auktoritära och nationalister (TAN) som motpoler.  

– Den här skiljelinjen handlar inte om fördelningspolitik, utan om sociala och kulturella värden. 

Henrik Ekengren Oscarsson beskriver ett samhälle där väljargrupper lever i skilda världar. Medan gröna och liberaler äter veganskt och går på Pridefestival ägnar sig konservativa och nationalister åt speedway och landsbygd.  

Den nya dimensionen blev tydlig redan under valet 2014. Sedan dess har Henrik Ekengren Oscarsson studerat hur partierna rört sig på skalan. Han har sett hur Sverigedemokraternas framgångar och flyktingkrisen har fått i princip alla partier att röra sig nedåt, för att hämta upp väljare som har mer traditionalistiska värderingar och som känner en stark oro för samhällsutvecklingen.  

M pressas av väljarflykt

Allra tydligast är utvecklingen hos Moderaterna.  

– Fredriks Reinfeldts Moderaterna var mer åt det kosmopolitiska hållet, Sverige skulle vara en öppen ekonomi som inte gör skillnad på människor och inte ställer grupp mot grupp, säger Henric Oscarsson.  

I dag är Moderaterna ett parti som allt mer rör sig mot det konservativt traditionalistiska och nationalistiska, pressade av väljarflykten till Sverigedemokraterna.  

– Det är ju det som är den stora balansakten här för Moderaterna.  Var de ska hitta hem i det nya partisystemet som växer fram, för det går väldigt fort just nu. 

Samtidigt finns de flesta väljarna kvar i mitten, både när det gäller vänster/höger-skalan och Gal/Tan.  Henrik Ekengren Oscarsson ser en potentiellt stark väljarbas för nya samarbeten mellan mittenpartierna där tidigare allianser och koalitioner bryts. S, MP, C och L är ett exempel på fyra partier som hamnar i mitten av båda skalorna.  

– Det vore en mardröm för Anna Kinberg Batra och de Nya moderaterna.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.