Basel Helaleh och Nahed Azar kom till Sverige för drygt två år sedan från krigets Syrien. Då låg sonen Christian, två år, i mamma Naheds mage. Sedan dess har de även hunnit bli föräldrar till Alexandro, fyra månader. Foto: SVT

Så har Uppsala kommun fått ytterligare en miljard till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun ska bli bättre på att ta emot nyanlända. Därför driver man nu ett projekt finansierat av EU-pengar. Målet är att etableringstiderna ska bli kortare och mer effektiva.

– Det svåraste med att komma hit har varit språket, säger Nahed Azar, nyanländ i Uppsala.

Nahed Azar och Basel Helaleh flydde från Syriens krig strax innan deras son Christian föddes. Först kom de till Malmö, sedan till Sundsvall. Efter en tid fick de ett brev från kommunen där det stod att de blivit placerade i en stad som hette Uppsala.

– Det svåraste jag mött och fortfarande möter är språket. Det är svårt att anpassa sig för den som inte kan språket. Jag vill tillbaka till mitt yrke. När jag kommer till dagis vill jag få reda på mer om mitt barn. Jag vill få reda på det som händer, säger Nahed Azar.

Val 2018 – #dinröst

Ska bli mer effektivt

För att göra mottagandet av nyanlända mer effektivt har Uppsala kommun, sedan två år tillbaka, drivit det EU-finansierade projektet Agata. Ett projekt som har lockat flera andra kommuner till Uppsala för att lära sig.

– Syftet är ju att vi ska få en snabbare etablering. Att vi ska finnas beredda och ha de insatserna klara så att de direkt kan börja sina insatser när de kommer till Uppsala, säger Annelie Blanck, processledare Uppsala kommun.

Har fått en miljard utbetalt

Ett sätt att göra det möjligt är att eftersöka pengar från Migrationsverket, det vill säga att få tillbaka en peng per nyanländ och asylsökande som kommunen tagit emot.

En förutsättning för att få tillbaka pengar är att kommunen kan påvisa att de utfört insatser som Migrationsverket ska betala för, till exempel skolgång, god man eller kostnad för boenden.

Och hittills har det handlat om stora pengar.

– Ja, en miljard är det. Så det är mycket pengar. Och det är väsentliga pengar för kommunens budget, säger Marie Öberg, projektledare för det EU-finansierade projektet Agata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet