Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktigt att ge hopp! – Hör psykologens tips. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT/SVT

Så hjälper du ditt barn att hantera klimatoron – psykologens tips

Uppdaterad
Publicerad

Det pratas mycket om smältande isar, stigande temperaturer och koldioxidutsläpp just nu. För ett barn kan det vara svårt att få grepp om hur allvarligt klimathotet är och vad man kan göra åt det.

– Barn är väldigt medvetna idag och kan reagera rent fysiskt på det dystra läget, säger barnspsykologen  Reyhaneh Ahangaran.

Här är hennes tips för hur du som vuxen hanterar barns klimatoro.

Läget för klimatet är dystert och FN:s klimatpanel IPCC:s klimatrapport, som släpps under måndagen, lär inte vara någon munter läsning. Särskilt inte för barn.

– Barn kan känna en stor frustration och undra varför vuxengenerationen inte gör mer för klimatet för deras generation. Det är en helt adekvat oro, säger barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran. 

Klimatkrisen

Ofta handlar barns klimatoro om en kontrollförlust och den kan ibland ta sig fysiska uttryck.

– Barn kan till exempel reagera med panikattacker innan läggdags.

Ett sätt att ta tillbaka kontrollen är att sätta sig ner och tillsammans prata om vad man kan göra i familjen för att hjälpa miljön.

I klippet ovan förklarar psykologen Reyhaneh Ahangaran hur du som vuxen kan lugna och hjälpa ditt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet