Så kan du stötta en familjemedlem som lider av ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att som närstående veta hur man kan stötta en anhörig som lider av en ätstörning, särskilt under jul- och nyårshelgerna som kan upplevas som ännu jobbigare än vardagen.

– I princip alla jag träffar som lider av ätstörningar är oroliga inför ledigheter, eftersom man bryter rutiner och det är mycket fokus på mat, säger Evelina Linder är socionom och psykoterapeut.

Evelina Linder har arbetat med behandling av människor som lider av ätstörningar i tjugo år. Hon märker att många av hennes patienter får ökad ångest inför julen.

– Oron börjar ofta redan någon månad innan, två veckor innan är man jätteorolig, och veckan innan högtiden kan man ha rätt mycket ångest, säger hon.

Hon menar att det viktigaste är att skruva ner förväntningarna, att det kommer att uppstå ångestladdade situationer. Men det måste inte förstöra hela julhelgen, nästa stund kan bli mysig istället menar hon.

– Högtider är inte tiden för att utmana ätstörningen så mycket som möjligt. Då är tiden för att göra det så enkelt som möjligt för den som är drabbad och för att ta hand om varandra.

I klippet ovan får du tre konkreta tips från Evelina Linder för att hjälpa en närstående som lider av en ätstörning att ta sig igenom helgerna. 

Hit kan du vända dig angående ätstörningar:

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar  Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.