Så kan du tänka för att få julbordet mer klimatsmart

Publicerad

Julen är här med tomtar, granar, musik och – givetvis – mat. För julen är för många även skinkans, sillens och köttbullarnas högtid. Men hur väl rimmar det klassiska kött- och fiskcentrerade julbordet med en intensivare diskussion kring klimat och hållbarhet?

- I dag tycker jag att många restauranger tar ett stort ansvar, säger Fredrik Eriksson, krögare och kock.

Hållbarhet tar i dag större plats i diskussionerna och arbetet på Fredrik Erikssons restaurang, både i köket och ute bland gästerna. Det är en utveckling som pågått under ett antal år nu – och som också märks när det är dags för julbord.

- Det handlar bland annat om att jobba med mindre leverantörer, för specifika korvar och ostar till exempel. Man plockar ut så man får en hållbarhet också i businessen, och ser till att det finns bra småskaliga producenter som också når fram till julborden.

En annan del är att minska svinnet.

- Man får informera gästerna på ett snyggt sätt att ta lagom mycket, säger krögaren och kocken Fredrik Eriksson.

– Vi skär också alla produkter och råvaror smått, vi har lite mindre tallrikar så man inte fyller upp allt för mycket och informerar om att ta gärna sju gånger men ta det i lagom takt. Vi försöker ha en dialog. Sen försöker vi också använda saker som blir över i nya rätter.

Samtidigt är det bara jul en gång om året.

– Det finns en större medvetenhet, ja. Kan den bli större? Ja. Men jag tror också att det är viktigt att vi får samlas kring matbordet och fira. Om vi tar ett stort ansvar året om så tror jag också att det finns utrymme för julbordet. 

Men går det att få till ett klimatsmart julbord? Ja, säger Elin Röös som är forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet. Få tips om hur du kan tänka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.