Charlotta Friborg, progamchef SVT Riksnyheter Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Så kartlägger SVT skjutvåldet

Publicerad

SVT Nyheter har tagit ett grepp kring de många skjutningarna i Sverige de senaste åren. Risken för utomstående att hamna i skottlinjen när kriminella gäng gör upp har ökat.

För att ge en tydligare bild av utvecklingen har SVT Nyheter tagit fram en karttjänst och en databas över skjutningar från 2018 och framåt. Vi visar var i landet det skjuts, på vilka tidpunkter och platser. Det går att navigera ner på region, kommun och till och med till det egna närområdet. I databasen finns också information om vilka åldersgrupper som drabbas av våldet, vilken tid på dygnet skjutningarna sker och en kalender som visar dåden dag för dag.

Statistiken visar att skjutningarna de senaste åren har ökat i tätbebyggda områden där folk är i rörelse, vilket innebär att utsattheten för tredje man ökat. Vi har sett förfärande exempel på detta. Det är så många fler än de närmast berörda av gängkonflikterna som drabbas av våldet. SVT Nyheter har intervjuat personer i olika delar av Sverige som på ett eller annat sätt bevittnat skjutningar eller drabbats personligen av skjutningarna. Här är några vittnesmål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet