Ståljätten SSAB släpper ut 4,9 miljoner ton växthusgaser. Men har skattelättnader på så gott som alla miljöskatter. Foto: Marcella Svensson/SVT

Så lite betalar Sveriges största utsläppare

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största utsläppare SSAB betalar nästan inga miljöskatter, visar SVT:s granskning. Detta trots att det länge funnits en princip att det ska ”kosta att smutsa ner” i svensk politik.

Höjda bensin- och elskatter har fått hushållen att slänga ut oljepannorna och blicka mot bränslesnåla bilar. Samtidigt betalar storbolagen – genom en lång rad undantag och rabatter – nästan ingenting i skatt för sina utsläpp.

-Jag tror att det är viktigt att det ska kosta att släppa ut koldioxid. Jag är helt säker på att det också ska och kommer att kosta mer i framtiden, sade SSAB:s vd Martin Lindqvist i Agenda för några veckor sedan.

Ståljätten siktar på att vara fossilfri till 2045. Regeringen har gått in med en halv miljard i stöd till projektet Hybrit. Om satsningen på kolfritt stål lyckas kan det revolutionera hela stålbranschen.

Men vad betalar bolaget för den tillverkning som sker i dag?

Noll i skatt för kolet

SSAB bränner omkring 1,8 miljoner ton kol i sina masugnar i Sverige, visar dokument som SVT tagit del av. Enligt våra beräkningar skulle energiskatten på kolet bli mer än 1 miljard kronor. Men stålindustrin har undantag och betalar – ingenting.

SSAB är också en stor elförbrukare. För belysningen på kontoren betalar bolaget ett par miljoner om året i elskatt. Men utan undantagen och rabatterna i ståltillverkningen  hade det handlat om omkring 400 miljoner kronor, enligt SVT:s beräkningar.

Även på det mest klimatpåverkande området, fossila bränslen som gas och olja, har stålindustrin bra villkor. Bara i Sverige används mängder som skulle räcka till att värma upp runt 60 000 villor. Med full energiskatt hade det kostat SSAB hundratals miljoner kronor. Men istället får man rabatt på 70 procent. Och i vissa processer är också olja och gas helt skattefritt. 

Även svavelutsläppen är skattebefriade.

Överskott på utsläppsrätter

Principen att det skall kosta att smutsa ner är grunden till att Sverige var ett av de första länder som införde koldioxidskatt . I Sverige släpper SSAB ut 4,9 miljoner ton växthusgaser – en mängd som gett en koldioxidskatt på cirka 5,6 miljarder kronor .

Men eftersom SSAB ingår i EU:s utsläppshandel, och är jämförelsevis koldioxidsnåla, har bolaget hittills gått på plus. Förra året slutade det med ett överskott på 11 000 utsläppsrätter  till ett värde av 3,75 miljoner kronor . Men 2019 kan det bli aktuellt att köpa några utsläppsrätter, enligt bolaget. 

Slutnotan för SSAB blir till sist omkring 10 eller möjligen 20 kronor per ton utsläpp. Det kan jämföras med att en villaägare med oljepanna får betala 1 600 kr per ton utsläpp i skatt.

”Regeringens beslut”

Thomas Hörnfeldt, hållbarhetschef på SSAB, poängterar att skattelättnaderna bygger på en politisk önskan om att värna en konkurrenskraftig industri.

-Vi skall komma ihåg att det här är ett beslut som riksdag och regering har fattat, vi följer precis de lagar som finns, säger han.

Är det något du vill tipsa SVT Nyheter om? Hör av dig till oss på tips@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.